American graffiti

Minden a jó időzítéstől függ. Ha az embert a megfelelő életkorban szólítja meg a hiphop - amikor még nem kap szélütést egy-egy graffititől a felújított házak homlokzatán -, akkor még van esélye, hogy azt mondja egy-egy falfirkára, hogy YO!.

Viszont ha az emberfia kinő a hiphopból, már komoly esztétikai tériszonyt okozhat számára a bérházak tűzfalán feltűnő akrobatikus graffiti – juthat eszükbe annak kapcsán, hogy egyszerre jelent meg a hiphop két monolit zenekarának, a Beastie Boysnak és a Cypress Hillnek retrospektív lemeze.


Azt nem mondhatnánk, hogy a hiphop nagy mesemondói éppen sebeiket nyalogatják, és hogy jobb híján publikálták a válogatásokat, amikor a Beastie Boys két éve állt elő egy nem is olyan rossz lemezzel, míg a Cypress Hill éppen csúcsformában van. A metálos-punkos ízfokozókkal teli újabb albumaik olyanok, mint a halálközeli élmények – felérnek egy újjászületéssel. Milyen kár, hogy Greatest Hits from the Bong ezekből a különlegességekből semmit sem sorol fel. A Clean és Explicit verziókban is megjelenő album a csípős, latinos alapslágerekre fókuszál, de sajnos nem mutatja meg a B-Real és Sen Dog fejlődési ívét. A fiúknak a három bónusz dal (Tequila Sunrise, Can’t Get the Best of Me, Loweider) helyett a zenekar sokszínűségét illusztráló csemegékkel kellett volna megörvendeztetniük a hiphop aktivistákat.


Az idén 25 éves Beastie Boys Solid Gold Hits című gyűjteménye is csalódás. Először is, ilyen borítót még a szórványban élő, határon túli honi rapper népművelőink is kikértek volna maguknak. A tracklista pedig nem több, mint a pályakép megrajzolására tett szolid kísérlet, kizárólag azokra a slágerekre fókuszálva, amelyeket unásig játszott a Music Television, így aztán teljesen immunissá váltunk velük szemben. Az 1999-ben megjelent The Sounds of Science című, több mint negyven felvételt tartalmazó
válogatáslemez sokkal választékosabb volt – bár érthetetlen, hogy mire volt az a nagy igyekezet, hisz’ a trió azóta csak egyetlen albummal rukkolt elő. A közösségi-képviseleti hiphopot burleszkkel vegyítő kis csapatnak azonban mindent megbocsát az ember, ha meghallja a Fight for Your Rightot, még ha a lemezborítón feltűnő házfirkák láttán a közmunkairoda felé terelné is őket.

Beastie Boys: Solid Gold Hits • EMI .15 szám, 53 perc. Poptőzsdei árfolyam: ****
Cypress Hill: Greatest Hits from the Bong • SonyBMG •15 szám, 64 perc. Poptőzsdei árfolyam: ***

Címkék: Hetilap: Plusz