Széles látókörrel

Mostanság már roppant kevés egy 15-17 colos „apró” LCD monitor a főnöki tekintély kivívásához vagy az üzleti partnerek elismeréséhez.

Egy ilyen masina ma már nem bír egy csipetnyi presztízsértékkel sem, tekintve, hogy 40-50 ezer forintért „hajítják utánunk” ezeket minden PC-boltban.

Szerencsére, aki nagyon szeretne „mutatni” a munkahelyén, vagy éppen otthon a dolgozószobában „házimozizna” rendszeresen, netalántán grafikus vagy CAD tervezőmunkát végez, ma már válogathat a kifejezetten PC-s megjelenítésre tervezett nagyfelbontású, hatalmas, 20-30 colos (1 col = 2,54 centi) professzionális megjelenítők között.

Igaz, ezeknek meg is kérik az árát, de aki látott már íróasztalon tornyosulni 30 colos képátmérőjű Apple Cinema HD Display-t, annak nem kell ecsetelni a döbbenetes hatást. Amúgy ez a kütyü már nem a legfrissebb darab, másfél éve van piacon, így például pörgős akciófilmekhez, vagy játékokhoz nem a legideálisabb. A 14 millisecundumos frissítési ideje miatt a gyors mozgások követésénél az erre érzékeny szemeket zavarhatja az úgynevezett „utánhúzás” jelenség, de azért az esetek döntő többségében ez nem okoz gondot. Különösen, mert nem csak a képminőség kifogástalan, hanem a design is dicséri tervezőket, s ami még fontos: nem csak Apple gépekhez köthetjük.

Akinek apró a dolgozója, vagy épp’ nincs több mint 700 ezer forintja az Apple monitorára, de vérprofi gépre vágyik, érdemes az Eizo vagy a ViewSonic háza táján keresgélnie. Az előbbi cég a tervezők és grafikusok egyik nagy kedvence. Az Eizo jelenlegi zászlóshajója a technicista elnevezésű, 24 colos képátmérőjű FlexScan S2410W; ez szintén nem olcsó darab, de válaszideje 8 millisecundum, és szélesvásznú képén a rigorózus tesztelők sem igen tudnak fogást találni.

Az Eizo csúcsgépéhez igen hasonló teljesítményt nyújtanak a ViewSonic nagyobb modelljei. A VP201b típusjelű gép ára például baráti, válaszideje remek. Bár képernyője „csak” 20 colos, a mindennapokban ugyanolyan jól használható, mint az előbbi monitor.

Aki mindezek után azt mondja, hogy inkább vesz egy nagyfelbontású plazmatévét vagy egy olcsóbb LCD tévét, majd ráköti a számítógépet, annak elvben teljesen igaza van. Az Apple csúcsmonitor áráért például már nagyfelbontású 106 vagy akár 127 centis plazmatévé is kapható, vagy két-három LCD tévé is megvehető. Sajnos azonban a tévézésre szánt megjelenítőkkel adódhatnak PC-kompatibilitási gondok, és legtöbbször a képminőség jócskán elmarad a fenti gépekétől.



EIZO FLEXSCAN S2410W (24 col)


Kinek? A legigényesebb képszerkesztőknek, tervezőknek, fotósoknak. Mennyiért? 420 ezer forint.
+ Rövid válaszidő, nagy kontraszt, profi képminőség. – A márkanevet is meg kell fizetni.


APPLE CINEMA HD DISPLAY (30 col)
Kinek? Magamutogató Apple-imádó jómódúaknak. Mennyiért? 740 ezer forint körül. + PC-vel is használható. – Drága; külső forrás (például DVD) nehezen köthető rá.



VIEWSONIC VP201B (20 col)
Kinek? Józanabb, bérből élő, játékmániás középvezetőknek. Mennyiért? 200 ezer forinttól. + Képe nagyszerű, játékra is jó, bárhogyan állítható. – Apró, rosszul olvasható menü és kezelőgombok.




Netszörf

Tesztgyűjtemény: Nincs mindig fent minden frissebb gép, de kiválóan kereshető, magyar nyelvű teszteket linkelő oldal. www.tesztelo.hu

Géprajongóknak: Hardveroldalak hírekkel, rengeteg információval, alapos terméktesztekkel. www.terminal.hu; www.hwsw.hu
Külföldi termékleírások: A CNET.com profi informatikai portál és kiváló termék-böngészde egyben. http://reviews.cnet.com/
Vásárlás előtt: A több tucatnyi típus és a rengeteg bolt közt keresőszóval is válogathatunk, s ár szerint is kiválaszthatjuk a legjobb ajánlatot. www.depo.hu; www.arukereso.hu


Címkék: Hetilap: Plusz