Zálogházalók

Az ágazati szövetség jelzálogjogot biztosítana a kivitelezőknek a közre-működésükkel épülő beruházásokra, így kényszerítve ki, hogy megkapják a pénzüket.

Hiába dolgozott rangos beruházáson, és hiába informálódott előzetesen a partnereiről a Kompetítor98 Bt., mégsem jut a pénzéhez. „Abszolút körültekintően jártunk el, ellenőriztük, hogy a megbízó Geoépszer Kft. nincs-e csődben vagy felszámolás alatt, a szerződésünket ügyvéd is látta; más lehetőségünk előzetesen nincs” – mondja Borsos Lolita, a betéti társaság ügyvezetője. Cége a fővárosban az Erzsébet téri buszpályaudvar épületében kialakított Magyar Design Center építésében harmadik vonalbeli alvállalkozóként vett részt, egyebek mellett bontási, betonozási munkálatokat, homokfúvást végeztek, méghozzá kifogástalan minőségben. Ezt a generálkivitelező Hérosz Rt. és az általa megbízott fővállalkozó, a Geoépszer Kft. is igazolt az építési naplóban. Ennek ellenére összesen 10 millió forint értékű számláikat nem fogadják be, mert a két említett cég időközben szerződést bontott.


CSAPDÁBAN. „Március 10-én kaptunk hivatalos tájékoztatást arról, hogy a fővállalkozó felbontotta a szerződését a generálkivitelezővel, amikor mi már elvégeztük a munkánkat” – magyarázza a Kompetítor-98 Bt. vezetője. Követelésük jogosságát mindenki elismeri; a műszaki átadás is megtörtént, a generálkivitelező kifogások nélkül átvette a már elkészült fázisokat, csak éppen fizetni nem hajlandó a fővállalkozónak, az pedig erre hivatkozva nem fizet az alvállalkozóinak: összesen mintegy 40 millió forinttal tartozik az általa megbízott kisebb társaságoknak. Természetesen a Kompetítor-98 Bt. sem tudja kifizetni alkalmazottait és szállítóit, s egyelőre esélye sincs arra, hogy újabb munkát vállaljon, hiszen nincs tőkéje, amiből azt finanszírozni tudná. Ráadásul az ügy rossz fényt vet a vállalkozásukra, így partnereik egyelőre aligha hiteleznének számukra. A cégvezető szerint követelésük behajtására nincs semmilyen eszközük, hiszen számlájukat be sem fogadta megbízójuk.

A profi követelésbehajtók ennél optimistábbak. A tapasztalatok szerint a 30 napos lejárt követelések 80 százalékát be lehet szedni az adósoktól, igaz, a 60 napos kinnlevőségek esetében már csak 40 százalékos sikereséllyel lehet számolni. A Kompetítor-98 Bt. nevében is eljáró E-Ray Kft. ügyvezetője, Virág Péter szerint már az is komoly segítség a kényszerhitelezőknek, hogy nem nekik kell az adósok után járni. Ám a követeléskezelők lehetőségei is igen korlátozottak. A legfontosabb, amit megtehetnek, hogy igyekeznek személyes kapcsolatba lépni a „bujkáló” adósokkal. Ha öt-hat telefonhívás után sem sikerül a titkárnőnél továbbjutniuk, akkor még mindig ott a lakás: megesik, hogy reggel munkába menet a követeléskezelő képviselője az első, akivel az adós cég vezetője összetalálkozik a kapuban. Ilyenkor általában az irodában folytatódik a megbeszélés, és ha sikerül tárgyalóasztalhoz ülni, az már fél siker. Az igen szigorúan szabályozott eszköztárban persze szerepel az információgyűjtés is, kizárólag nyilvánosan elérhető helyekről, például a cégbíróságról. Az így összegyűjtött adatok általában számottevően javítják a tárgyalási pozíciót.

Az E-Ray Kft.-nek nem ez az első építőipari megbízása, munkatársai elég jól ismerik az ágazatot. Az alvállalkozók kijátszásának leggyakoribb módja, hogy a beruházó egy közvetlenül, vagy közvetetten az érdekeltségébe tartozó társaságot bíz meg fővállalkozóként. A részszámlákat rendben ki is fizetik az alvállalkozóknak, nehogy gyanút fogjanak és leálljanak a munkával. A végszámlát azonban elkezdik vitatni – mondjuk minőségi kifogásokkal -, eközben a beruházó felveszi a pénzt, és eltűnik. „Az alvállalkozók ilyenkor bírósághoz fordulhatnak, vagy felszámolási eljárást kezdeményezhetnek, de hát egy kft., amelyet esetleg csak kifejezetten az adott építkezésre alapítottak, legfeljebb 3 millió forintig felel” – mondja Virág Péter. A követeléskezelők és ügyvédek tapasztalatai szerint a törvények megsértése nélkül is el lehet tűnni akár 100 millió forinttal is, hátrahagyva tucatnyi alvállalkozót, akik futhatnak a pénzük után.

KISZOLGÁLTATOTTAN. Százmilliárd forintra teszik az ágazatban felhalmozódott adósságállományt, amelynek nagyobb része az építőanyag-kereskedőknél, illetve az alvállalkozói sor végén lévő, egészen kis társaságoknál gyűlt össze. A Creditreform-Interinfo Kft. adatai szerint tavaly minden ötödik felszámolási eljárás az építőiparban indult. Az okok elég szerteágazók. A kicsi, egy-két fős vállalkozások vannak a leginkább kiszolgáltatott helyzetben. Tőkeszegénységük miatt az egyik munkából finanszírozzák a másikat; ha ez a lánc megszakad, akkor működésképtelenné válnak. Az adósságspirál megállítását nehezíti, hogy a kiélezett versenyhelyzetben a megrendelő számos garanciát kérhet, a vállalkozók azonban örülnek, ha munkát kapnak, nemigen firtatják, hogy a megrendelésre van-e fedezet, és megbízójuknak valóban szándékában áll-e fizetni.

Egyes elemzők szerint az építőiparban kialakult komoly kapacitástöbblet is hozzájárult a mai helyzet kialakulásához. Ugyanakkor Nagy János, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) ügyvezető igazgatója azt mondja, nincs fölösleg, csak rendkívül rosszak az arányok, elaprózottak a kapacitások. Megszűntek az univerzális cégek, helyüket egy szövevényes alvállalkozói hálózat vette át, amelynek a csúcsán a generálkivitelező áll. Ha az nem kapja meg a pénzét, akkor borul az egész. A szakmai szövetség egyébként komplett intézkedési csomagot készített az adóssághelyzet rendezésére, miután úgy látják, hogy a piac képtelen az önszabályozásra, a helyzet normalizálására. Így például egyebek mellett azt javasolják, hogy az építési vállalkozó zálogjogot kapjon az adott épületre vonatkozóan, ez garantálná munkája ellenértékének beszedhetőségét.

A jelenlegi jogi helyzetben pedig a megelőzést igyekeznek segíteni: az Opten Informatikai Kft.-vel közösen felállítottak egy követeléskezelő rendszert. A listán csak olyan társaságok szerepelnek, amelyek már felszámolás alatt állnak, vagy az adós elismeri ugyan, de mégsem fizeti ki alvállalkozója követelését. Az ÉVOSZ-nál arra számítanak, hogy a lista hatására elindul egyfajta tisztulási folyamat a szakmában, kiszűrhetők lesznek azok a társaságok, amelyek eleve úgy vágnak neki egy-egy beruházásnak, hogy nem, vagy csak részben fizetik majd ki alvállalkozóikat.

A Kompetítor-98 Bt.-nek, és adóstársainak Virág Péter szerint jók az esélyeik, miután a Hérosz Rt. és a Geoépszer Kft. is kész tárgyalásos úton rendezni vitát, majd az alvállalkozókkal szemben fennálló tartozásokat. A fedezet erre megvan, a Hérosz Rt. ugyanis már felvette a közbeszerzési eljárásban elnyert munkáért a fizetséget.

Címkék: Hetilap: Cég+piac