Üvegporc-regeneráció

Ígéretes sportolói pályafutást akaszt meg nem egyszer a térdízületet is borító üvegporc pusztulása.

A hamburgi Universum színeiben versenyző nehézsúlyú profi boksz világbajnok, Vitalij Klicsko például több térdműtét után 34 évesen kényszerült visszavonulni. Míg azonban a sportolóknál a túlterhelés vezet a porc leépüléséhez, addig az artritisz megbetegedés során az ízületi felszín gyulladásos folyamata károsítja előbb a porcot, majd a csontokat is. A Rice University kutatói által kifejlesztett új térdprotézis a sportsérülések hatékony műtéti kezelése mellett a gyulladásban szenvedő betegek életminőségében is látványos javulást hozhat.


Az ízületeket borító különleges minőségű üvegporc nagy terhelhetősége, kopásállósága és jó erőelnyelő tulajdonsága révén sokáig bírja a mozgással járó igénybevételt. Ám ha elpusztul, már nehezen épül újjá, így térdműtétre van szükség. Ennek során vagy protézist ültetnek be, vagy az ízület kevésbé igénybe vett területeiről származó porcdarabokkal pótolják a kopást. A Rice University szövettannal foglalkozó molekuláris biológusainak módszere viszont feleslegessé teszi az efféle beavatkozásokat, mert az üvegporcot a saját szervezetből származó sejtekből nevelt szövetbarát protézisből építik újjá. Ilyesmivel a kutatók már évek óta próbálkoznak, ám az eddig lombikban előállított üvegporc általában kilökődési reakciót indított be. Az amerikai tudósok azonban sajátos növekedési faktorokat alkalmazva a donor szervezetével megegyező porcot hoztak létre, amelyet a combcsonthoz tökéletesen illeszkedő formában tudnak legyártani. Az így előállított sablon aztán a hagyományos módszerekkel beültethető.

A kutatók egyelőre nyulakon hajtottak végre sikeres porcbeültetést, ám hamarosan emberi térdízületen is kipróbálják a módszert. Távlati céljuk, hogy a jóval bonyolultabb felszínű csípő, könyök és váll kopásait is gyógyíthassák a módszerrel.

Címkék: Hetilap: K+F