Búr bor

Dél-Afrika, e növekvő entrópiájú rendszer (az apartheides időkben brutálisan rendezett, ma a világ egyik legkriminálisabb társadalma) bornagyhatalommá nőtt a minap.














E kicsit mediterrán stichű világban (a szőlő a nagyon fekete és forró Afrikát nem bírja, a középutat kedvelő, polgári növénke lévén csak itt a hűsebb déli szegleteken tenyész) még a búrok kezdtek borászkodni valamikor a XVII. században, Napóleon kedvenc itala, a Vind de Constance is búr bor volt, szegény evvel próbálta enyhíteni a Szent Ilona-i lét baromi unalmát.

A XVIII. század végén alapított Nederburg vezető borászat Fokvárostól köpésnyire a Cape-regióban; újvilági iskolázású kozmopolita borászstáb kavarja itt a borokat, az egész üzem merőben és elragadóan nemzetközi.

Nem egy bonyolult ügy ez az Ausztráliában és Afrikában gyakori blend, cabernet sauvignon és shiraz keveréke. Szép világítós rubinszínű, intenzív és tiszta illatában a shiraz nem-virágos, nem-nőies illata. Kósza hírek szerint nem mellesleg a shiraz női afrodiziákum. Minap hallom egy koncentrált szekszárdi shirazról, hogy a nők jobbra-balra dőlnek tőle és beindulnak, mint a gazdasági növekedés, vagy szebben, mint lepke a fényre, és bottal kell leverdesni őket az emberről. Lehet, hogy a shiraz úgy hat a női lélekre, mint a somlai a férfiúi drive-ra. Mert a nagyon ásványos somlaitól… (öncenzúra). Felizzítja még a lenyugvó nap fényeit is, mer’ annak is van öröme, látod, drágám.

Szóval borunk koncentrált, de nem nehézkes, csípős szesz lengedez benne a fenemód élénk savtérkép felett. Kolbászhoz, babételekhez, steakekhez, fűszeres bárányhoz, erős sajtokhoz biztos jó.

Baronne Cabernet Sauvignon-Shiraz 2003, Nederburg. Cabernet sauvignon és Shiraz keveréke • Kolbászhoz, babételekhez, steakekhez, fűszeres bárányhoz, erős sajtokhoz • 2500 forint körül

Címkék: Hetilap: Borpult