A Moody’s szerint a térség legfejlettebb bankrendszere a magyar

A magyar bankrendszer igen sok hasznot húzott a külföldi stratégiai tulajdonosok jelenlétéből, és a közép-európai térség egyik legjobb banki szektorává vált, áll a Moody's Investors Service hétfőn Londonban kiadott elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő szerint a magyar bankok hitelképessége jelentősen javult azzal, hogy a külföldi befektetők szerkezeti fejlesztéseket hajtottak végre egyebek mellett a kockázatkezelésben, a szolgáltatási minőségben, a termékszakértelemben – mindezt különösen a lakossági piacon -, és pénzügyi segítséget is nyújtottak a bankoknak.

A Moody’s által besorolással ellátott magyar bankok pénzügyierő-osztályzatának általános stabil kilátása is azokat az előnyöket tükrözi, amelyekben e bankok zöme a külföldi befektetők jelenléte révén részesült, áll az elemzésben.

A magyar bankrendszerre jellemző, “A2” szintű (elsőrendű) átlagos devizabetéti besorolás is jelzi, hogy a magyar bankok milyen külső segítségre számíthatnak szükség esetén tulajdonosaiktól, illetve a Magyar Fejlesztési Bank és a Földhitel- és Jelzálogbank esetében a magyar államtól.

A Moody’s szerint a magyar bankrendszer általános kockázati profilja jó. A hitelkockázat-kezelés az új rendszerek meghonosításával jelentősen javult, jóllehet a devizaalapú, a fogyasztási, valamint a kis- és középvállalatoknak nyújtott hitelek, valamint a magyar háztartások adósságterhének növekedése középtávon minőségromláshoz vezethet, áll az elemzésben.

A piaci kockázat mérsékelt, mivel kevés bank folytat nagyarányú kereskedői tevékenységet, működési szintű kockázatok azonban még mindig vannak, miután a bankoknál továbbra is folyik a racionalizálás és az új informatikai rendszerek kiépítése, írta a Moody’s hétfői londoni jelentése.

A hitelminősítő szerint a magyar bankrendszer likviditása megfelelő, jóllehet a kihelyezések gyors növekedés révén már 2004-ben átlépte a 100 százalékot a kinnlevőség-betétállomány ráta. A magyar bankok tőkeellátottsága szilárd, amit a jó jövedelmezőség és az általánosan alacsony kockázati profil támaszt alá, áll a Moody’s elemzésében.

Címkék: bank