Robotnapszámosok

A nehéz és nagy precizitást igénylő ipari automaták, a szórakoztató elektronika csetlő-botló humanoidjai és gépkutyái mellett újabban brit mérnökök kifejezetten mezőgazdasági robotokkal álltak elő.

A University of Warwick kertészeti robotikával foglalkozó kutatói által kifejlesztett gépek a gombaszedésben jeleskednek.


A piacon leginkább az azonos méretű, azonos korú gombákat lehet értékesíteni. Márpedig bármilyen szigorúan kontrollált körülmények között termesztik is ezt az élelmiszert, a gombaegyedek fejlődése sohasem egyenletes, így érdemes egyenként szüretelni. Az új robot digitális képfeldolgozó rendszere képes arra, hogy kiválassza a már érett, megfelelő méretű kalapokat, majd csészeformában végződő karjával óvatosan leszakítja azokat. Akár napi 24 órát is dolgozhat, nincs szüksége pihenőre, így, bár sebessége még nem éri el az emberét, a hosszú munkaidő miatt teljesítményében már összemérhető a hús-vér dolgozókkal.

Nem a precíziós készség, hanem a csapatmunka volt a fejlesztések legfontosabb szempontja a traktorra emlékeztető fűnyírórobotok tervezésekor, amelyeket nagyobb gyepek, például golfpályák rendbe tartására szánnak a kutatók. Ezek hasonlóak a már létező önjáró porszívókhoz vagy fűnyíróhoz, ám azokhoz képest valamivel többet tudnak: egy speciális szoftver segítségével rajban is tevékenykedhetnek. A robotok képesek arra, hogy a kapott – akár műholdakon keresztül érkező – terepadatok alapján felosszák egymás között a munkát. Így minden gép a lehető legkisebb területet járja be. A fejlesztők egyelőre mindkét típust csupán limitált számban állították elő; a gombarobotot a sebesség növelése után dobják majd piacra, a fűnyíróknál pedig a további önállóságot fokoznák.

Címkék: Hetilap: K+F