Kikapcsollak!

Megannyi módja létezik a kikapcsolódásnak. Van, aki egy izgalmas könyv elolvasásával próbál feltöltődni, mások a közeli uszodát látogatják meg, vagy zenét hallgatnak, ha elfáradtak a mindennapos munkában. És többen a kikapcsolódás különböző fajtáit még kombinálni is megpróbálják.

20Q MIND-READER GAME

Kinek? Azoknak, akik szeretik a barkochbát, de nincs kivel játsza-niuk. Mennyiért? 8 font (3 ezer forint). + Végre valaki kitalálja a gondolatainkat. – Egy idő után unalmas lehet a gép ellen játszani; magyarul még nem tud.

H2O AUDIO SV I700 VÍZ ALATTI MP3 LEJÁTSZÓ TOK
Kinek? Aki a víz alatt is zenére vágyik. Mennyiért? 90 dollár (19 ezer forint) + 10 láb (3 méter) mélységig garantált zenehallgatás; a készletben benne van a fülhallgató is. – Drága, és csak bizonyos típusokat lehet beletenni.


USB-S MINI-AKVÁRIUM
Kinek? Lusta, ámde akváriumra vágyó embereknek. Mennyiért? 10 font (3700 forint). + Nem kell a halakkal foglalkozni; kis helyen elfér. – A műhalak látványa nem annyira vonzó.



Legalábbis erre következtethetünk abból, hogy egyre több vízálló MP3-lejátszóvalt találkozhatunk. A piacon akad lejátszóhoz kapható speciális vízzáró tok és teljes, eleve vízállónak tervezett lejátszó készülék is, amihez persze különleges fülhallgató is dukál. Ajánljuk ezeket azoknak, akik az úszást unalmasnak és túl csendes időtöltésnek gondolják, vagy akik netán szinkronúszónak készülnek és a víz alatti tánc begyakorlásához van szükségük zenére. Azt viszont még nem tudjuk, mikor jelenik meg a víz alatt is olvasható könyv, vagy hogy mikor lesz mindennapos, hogy az e-mailjeinket egy búvárszemüvegben ellenőrizhessük.

Mindenesetre ha már fázunk a hideg vízben, és a parton megtörülközve továbbra is magányosan unatkoznánk, kipróbálhatjuk a digitális barkochbát is. A játék menete nagyon egyszerű, és nem sokban különbözik attól, mint amikor még az analóg korszakban emberbarátaink, rokonaink ellen játszottuk a teraszon ugyanezt. Miután gondolunk valamire, az ellenfélnek, „aki” jelen esetben egy trendi külsőbe rejtett elektronika, 20 eldöntendő (igen/nem) kérdés alapján kell kitalálnia a válaszaink alapján az általunk gondolt tárgyat, élőlényt, fogalmat. A gép kérdéseire a gombok segítségével kell felelnünk, de újítás a hagyományos barkochbához képest az is, hogy az eszközön az „igen” és a „nem” mellett köztes megoldásként megnyomhatjuk a „néha” vagy a „nem tudom” gombot is. És bár a gondolt tárgyakat egyelőre nem tudja „fénypostával” odaküldeni, azért így is jó szórakozás lehet megtapasztalni, képes-e kitalálni a gondolatainkat egy mesterséges intelligenciával megáldott gép. Egyébiránt a kezelés nagyon egyszerű, és bizonyára izgalmas túljárni a processzor programozóinak agyán – de valószínűleg a barátainkkal való csatározásokról sem fogunk lemondani.

És ha már vízről esett szó: bizonyára sokan vagyunk, akik szívesen látnánk az irodában egy szépen megvilágított, halakkal teli akváriumot. Azonban sok az akvárium „lakóival” kapcsolatos munka és költség: a halak állandó etetése mellett időnként a víz tisztítása is pluszfeladatot ró a kopoltyúsok gazdájára, és akkor még nem is beszéltünk az elhullott halak pótlásáról. Ha valaki nem szeretné a napját ilyesfajta foglalatossággal tölteni, de a halak látványáról sem mondana le, vehet magának a számítógépek USB csatlakozójára köthető akváriumot is, ami egy kis asztalon is elfér, és bár csak műhalak úszkálnak benne, ezért cserébe legalább biztosak lehetünk benne, hogy nem pusztulnak el. Igaz, a látványuk is kissé művi, de hát valamit valamiért. Az akváriumba épített motor mindenesetre úgy mozgatja a halakat, mintha igaziak lennének.




Netszörf


MP3-lejátszók gyűjteménye: Bár vízálló fajtát nem találtunk itt, azért így is szép számban vannak itt MP3-lejátszók. http://mp3lejatszo.lap.hu/
Erőszakmentes játékok: Ingyenesen játszható, erőszakmentes játékokhoz vezet el ez a honlap, segítve ezzel a kikapcsolódni vágyókat. http://home.tvnet.hu/~a3807/tictac.htmKvízpart: Online kvízjátékokból szép számban választhatunk ezen a lapon. Is. http://kvizpart.hu/

Címkék: Hetilap: Plusz