Egészséges szalonna?

Részben azért kevéssé népszerűek az európai fogyasztók körében a génmódosított növények, mert a génsebészeti beavatkozás általában a termelők, a kereskedők, vagy a terményeket feldolgozók érdekeit szolgálja.

Így létezik gyomirtónak ellenálló szója, vagy rovarokkal szemben rezisztens paradicsom, ám – talán az A vitamint tartalmazó rizst kivéve – alig akad olyan génmódosított szervezet (GMO), amely a fogyasztóknak ígér valamilyen pozitív élményt. A Harvard Medical School kutatói most viszont olyan élőlényt teremtettek génmérnöki úton, amelynek fogyasztása egészségesebb lehet, mint a hagyományos fajtáké: „szívbarát” zsírsavakat termelő sertést állítottak elő.


Klasszikus szalonna. Egyelõre ezzel kell beérni.

Az Omega-3 zsírsavak különösen halakban fordulnak elő, és a különböző statisztikák, valamint egyes vizsgálatok eredményei szerint hozzájárulnak a keringési betegségek megelőzéséhez. A Monsanto és a DuPont ezért már évek óta dolgoznak olyan GMO-k nemesítésén – elsősorban szóján -, amelyben gyakoribbak ezek a molekulák. A harvardi tudósok pedig úgy gondolták, állatokban is érdemes lehet e szívbarát anyagokat termeltetni. A vizsgálatok szerint az Omega-3 zsírsavak szintézisében szerepet játszó gén beültetése nincs hatással az egyéb, az állatban természetesen előforduló telített zsírok termelésére, ám ezek mellett megjelennek az új molekulák is. A „rossz” zsírok fogyasztása által okozott kárt így azonnal orvosolják a mellettük jelen lévő „jók”.

A génmódosított hús piacra kerülésére azonban még alighanem várni kell. A GMO-kat vizsgáló és forgalmazásukról döntő amerikai Food and Drug Administration ugyanis még soha nem engedélyezte módosított hús kereskedelmét.

Címkék: Hetilap: K+F