Cirokból nemesítenének génmódosítással

a népélelmezésben is felhasználható fajtát amerikai kutatók. Szerintük ez a növény enyhítheti az éhínséget Afrika legelmaradottabb országaiban.

A cirok szárazságtűrő, és ma is több mint 300 millióan fogyasztják naponta Afrikában. A kutatók elsősorban tápanyagtartalmát növelnék új gének beültetésével.

Lovakban termeltettek antitesteket
a madárinfluenza H5N1 vírusa ellen kínai kutatók. Egereken végzett kísérletek alapján a módszer alkalmasnak tűnik a vírusfertőzés ellen gyorsan ható terápia kidolgozására.

Hereszövetből nyertek ki őssejteket német kutatók.
A tudósok az egerekből származó, spermiumokat termelő sejteket speciális körülmények között őssejtekre emlékeztető parányokká nevelték. A kísérletek eredményei szerint ezek képesek bármilyen szövettípussá fejlődni. Most azt vizsgálják, vajon mások-e ezek sejtek, mint a hagyományos embrionális őssejtek.

Fényszikét készítettek xenon lámpa
fényforrás segítségével Izraelben. A tudósok a lézeres sebészeti eljárásokat utánozva korábban a napfényt elvezetve, most pedig a kereskedelmi forgalomban is kapható izzókból jutottak a szövetek roncsolására alkalmas eszközhöz. Az új készülék olcsóbb és biztonságosabb, mint a lézer.

Címkék: Hetilap: K+F