Gyémántszerű platina

Közismert sajátossága a nemesfémeknek - például az aranynak, a platinának vagy az irídiumnak -, hogy nehezen lépnek kémiai reakcióba más elemekkel, ezért is fordulnak elő a természetben tiszta állapotban.














Nemesfém-nitrid. Rendkívüli tulajdonságok.

Léteznek azonban agresszív eljárások, amelyek során a vegyészek még ezeket az oly közömbös fémeket is rávehetik arra, hogy más anyagokkal reagáljanak: az így létrejövő vegyületek tulajdonságai pedig általában nagyon különlegesek. Az amerikai Carnegie Instituion kutatói most óriási, a légköri félmilliószorosát is meghaladó nyomáson és lézerrel előállított, több ezer fokos hőmérsékleten nitrogénnel párosították a platinát és az irídiumot úgy, hogy közben új vegyületek keletkeztek. A képződött nemesfém-nitridek keménysége a gyémántéhoz fogható, elektromos ellenállásuk pedig kivételesen alacsony, a szupravezetőkhöz hasonló. Ráadásul irídium-nitridet korábban senkinek sem sikerült előállítania.

A kutatók szerint ezen új nitridek alkalmasak lehetnek arra, hogy a hagyományos fémbevonatként alkalmazott titánium-nitridet helyettesítsék velük (ezt például fémszerszámokban, de még horgászbotok zsinórvezető gyűrűiben is alkalmazzák), ezenkívül, mivel a nemesfémnek köszönhetően rendkívüliek az elektromos tulajdonságaik, félvezetőkben is kipróbálnák azokat. Egyelőre persze csupán néhány grammnyit nyertek az egzotikus anyagokból, ezért most könnyebb, és olcsóbb előállítási technológián dolgoznak.

Címkék: Hetilap: K+F