Szárnyas kétéltű

Mostanáig úgy gondolták a repülésre is képes autókat fejlesztők, hogy amennyiben a közutakra vonatkozó biztonsági előírásoknak is megfelelő szerkezetet építenek, akkor az rendkívül nehéz lenne.

Így levegőbe emeléséhez különleges hajtóműre lenne szükség, ami jócskán megdrágítaná e járművet. A Massachusetts Institute of Technology egyik mérnöke azonban most ilyen, általa SUV kategóriába sorolt, repülésre is képes autót tervezett. A Transition nevű kétszemélyes jármű összehajtogatható szárnyakkal rendelkezik, ennek köszönhetően képes a levegőbe emelkedni, és ott akár 220 kilométeres óránkénti gyorsasággal repülni. Ez egyébként nagyjából megfelel a közúton is elérhető végsebességének.


A Transition szárnyfesztávolsága 9, hossza 6, magassága pedig 2 méter, a szárnyak összecsukása után a gép szélessége a kisebb buszokéval egyezik meg, így a tervező szerint gond nélkül haladhat közúton. Fogyasztása 100 kilométerenként 6-8 liter benzin, üzemmódtól függően – a repüléshez valamivel több üzemanyagra van szüksége.

A fejlesztő úgy véli, a járgány azért lenne nagyon praktikus, mert repülőként használva viharban sem kellene felfüggeszteni az utazást, vagy módosítani az útvonalat. A gép ugyanis a felhők alá szállva, majd landolva egyszerűen közúton folytathatná útját.

A gép a fejlesztés jelenlegi fázisában mindössze 600 kilogrammot nyom, ám várható, hogy az autókban megkövetelt lökhárító, a villamosság, valamint az elfogadható törésteszteket produkáló rendszerek beépítése után ez alaposan növekszik majd. Az MIT mérnöke által alapított cég, a Terrafugia ezért most az e súlynövekedés okozta problémák kiküszöbölésén dolgozik: terveik szerint néhány éven belül az előírásoknak megfelelő prototípussal állnak majd elő.

Címkék: Hetilap: K+F