Nem ijedt meg a jegybank

A forint ingadozásai ellenére sem emeli az alapkamatot hétfőn a Magyar Nemzeti Bank, mondták egyöntetűen a Reuters márciusi felmérésében részt vevő elemzők. Többségük szerint viszont év végéig már nem is csökkenhet az irányadó kamatszint.

Elemzői prognózisok forintárfolyamról, inflációról, alapkamatról

A Reuters által megkérdezett elemzők konszenzusos várakozása március 16-án a következő:
forint/euró árfolyam április végén: 259,36
forint/euró árfolyam 2006 december végén: 257,08
forint/euró árfolyam 2007 december végén: 255,26
éves átlagos infláció 2006-ban: 1,98 százalék
éves átlagos infláció 2007-ben: 3,11 százalék
év/éves infláció 2006 márciusban: 2,25 százalék
év/éves infláció 2006 decemberében: 2,29 százalék
év/éves infláció 2007 decemberében: 2,99 százalék
jegybanki alapkamat 2006. márciusban: 6 százalék
jegybanki alapkamat 2006 végén: 6,04 százalék
jegybanki alapkamat 2007 végén: 5,78 százalék

A befektetők elbizonytalanodása azonban fenntartja egy újabb forintgyengülés és egy ezt követő kamatemelés kockázatát. Különösen, ha a világpiacokon ismét csökken az étvágy a rizikós devizák iránt, mielőtt még az új magyar kormány hihető programot vázolna fel a nyugtalanitó költségvetési hiány lefaragására, vélték az elemzők.

Szeszélyes piacok

Kétszer váltott hangulatot a magyar piac ezen a héten. A hét elején az euró ellen két éve tapasztalt leggyengébb szintjére, 266,5 forintos árfolyam környékére szánkázott a forint, felélesztve a hónapok óta alvó várakozást, hogy az MNB kamatai megemelésével igyekszik majd stabilizálni a forintot.


Később azonban a világpiacon alábbhagytak a félelmek, hogy a világ nagy jegybankjai tovább emelik kamataikat. A tőkekiáramlás az emelkedő piacokról megfordult, és a forint csütörtökön a 260-as szinten stabilizálódott. Mindez azt eredményezte, amit néhány nappal ezelőtt még senki sem várt: eltűntek a várakozások, hogy az MNB hétfőn kamatot emel.


A Reuters havi felmérésének 18 elemzője és egy másik Reuters-poll 16 hazai devizakereskedő résztvevője egyöntetűen azt jósolja, hogy marad 6 százalék az alapkamat. Ezzel március már az ötödik hónap, amikor az elemzők és a dílerek egyhangúan változatlan kamatot valószínűsítenek a soron következő MNB-ülésre.


Év végéig már nem csökken


Az emelkedő piaci devizák nyugtalansága és a forint hullámzása mégsem múlt el nyomtalanul, és a szakemberek egységes várakozása egészen más kilátásokat takar, mint akár egy hónappal ezelőtt.


Az elmúlt hónapokban többségben voltak azok az elemzők, akik szerint a jegybank következő kamatlépése egy újabb csökkentés lesz. A márciusi eredmények viszont már azt mutatják, hogy erre az évre a konszenzus már egyáltalán nem vár kamatmérséklést.


Az a néhány elemző, aki még mindig kamatcsökkenésre számit, hátrább tolta ennek a valószínűsített időpontját, és többségbe kerültek azok, akik szerint a következő lépés inkább egy kamatemelés lehet.


A változás fő oka, hogy az elmúlt hét piaci eseményei felerősítették a félelmet, hogy a következő hónapokban újabb eladási hullámok sújthatják az emelkedő piaci devizákat. Egy ilyen helyzetben pedig a forint az elemzők és a devizakereskedők szerint különösen sebezhető lenne, hiszen a magyar egyensúlyi mutatók rosszabbak, mint a legtöbb számottevő pénzügyi piaccal rendelkező emelkedő gazdaság mutatói.


Nem látnak előre


A devizakereskedők konszenzusa szerint a jövő héten a forint nem gyengül tovább, és 260 és 265 között kereskednek majd vele, de a dílerek szerint a törékeny világpiaci hangulat jelentősen megnehezíti a jóslást.


„Azt se igen tudjuk, holnap mi lesz,” mondta egy devizakereskedő.
Az elemzők szerint a piacok hétfőn arra figyelnek, keményít-e hangnemén a központi bank, megpendítve a kamatemelés lehetőségét, vagy nem tulajdonít jelentőséget a piaci ingadozásoknak, és továbbra is az inflációs kilátásokra helyezi a hangsúlyt.


Jó inflációs kilátások, fokozott figyelem a költségvetésre


Az elemzői konszenzus a forintgyengülés ellenére továbbra is tarthatónak véli 2007-re az MNB és a kormány háromszázalékos inflációs célját, és azt jósolja, hogy márciusban tovább csökken az éves áremelkedés, a vártnál magasabb februári 2,5 százalékról 2,2 százalékra.


Egy bizonytalanabbá vált befektetői kockázattűrés közepette azonban az elemzők szerint fokozott figyelem irányul a költségvetés gyengeségeire. Különösen mert a választásokig minden bizonnyal már nem kerül sor költségvetési kiigazításra, és egy másik Reuters-felmérés szerint a nagy pártok kampányígéreteiben arra sem látszik határozott szándék, hogy a választásokat követően gyors reformokra kerüljön sor.


„Tekintettel a fiskális konszolidáció nehézségeire, a kamatok emelése látszik valószínűbb verziónak, különösen mert a piacok további kamatemelésekre számítanak az Európai Központi Banktól és az amerikai Federal Reserve-től, ami csökkentené a magyar kamatelőnyt,” mondta Leila Butt, az Economist Intelligence Unit elemzője.


Hitelesség kell!


Más elemzők szerint ugyanakkor a magyar hozamok gyors csökkenése sem kizárható, ha a választások után röviddel hihető költségvetési program születik, és az emelkedő piacokon sem indul újabb tőkekivonási hullám.


Az új kormány terveinek ismerete nélkül az elemzői konszenzus erre az évre a GDP 7,7 százalékára teszi a nyugdíjreform költségeit is tartalmazó magyar költségvetési hiányt, ami jelentősen meghaladja a 6,1 százalékos előirányzatot.


A jövő évben a konszenzus szerint 6,5 százalékra csökkenhet a deficit, és ilyen paraméterek mellett 2013 körüli időpontra teszi a többségi vélemény az euró magyarországi bevezetését.

Címkék: üzlet