Lézervetítő

A német Fraunhofer Institut mérnökei szerint vetítéssel lehet leginkább megspórolni a képernyő által elfoglalt helyet; most hordozható, akár zsebben is elférő vetítőt fejlesztettek.














A lézeres szkennelésen alapuló vetítők lelke egy apró tükrökből álló rendszer és az előtte futó lézersugár. A tükrök jelen esetben mindössze egy milliméteresek, ám képesek arra, hogy a rájuk vetülő, és a számítógépből eredő, képi információt hordozó lézersugarakat maguk elé lőjék. Így egyfajta fordított szkennelés során alakulnak ki a képek, s rajtuk a tónusok, majd újabban a színek is – korábban csak a vöröset, és annak árnyalatait volt képes megjeleníteni a szerkezet.

A lézeres vetítés előnye, hogy nem igényel bonyolult optikai rendszert – lencsék nélkül is éles képet ad, a távolságtól függetlenül, másfél centimétertől a végtelenig. A Fraunhofer készüléke jelenleg már VGA felbontást produkál, és mozgókép megjelenítésére is alkalmas. A mérnökök most mobiltelefonba és hordozható memóriába próbálják beépíteni a miniatűr vetítőt; az eddig elkészült prototípusok ígéretesek, így akár már jövőre is megjelenhetnek piacra dobható termékkel.

Címkék: Hetilap: K+F