Új hullám Sopronban

Sopron még így is az egyik legszebb magyar város, hogy az önkormányzat milliárdokat vesztett a Globex-ügyön, ezért a házak arca pont olyan lepattant, mint a kádárizmusban volt.

Úgy kéne kinéznie a faszádoknak (facade), mint Kőszegen, vagy bármelyik kis „no name” burgenlandi faluban.


Emberi léptékű, nagyon európai/német/középkori utcákon bolyonghatsz a poncichter negyedben. Hol német van, ott bor van, ergo Sopron exportáló bornagyhatalom volt a középkorban, s ma megint komoly borok történnek a hajdani Ödenburgban. A kombinátos idők savas-vékony-híg kékfrankosát koncentrált, komplex és modern borok váltják fel, melyek komoly nemzetközi sikereket is aratnak. Úgy véljük, Sopronban még jelentős potenciál rejtezik, adottságai kiválóak: ilyenek a (bor)kulturális tradíciók, a Fertő temperálta forró pannon mikroklímák, és a pazar, kiváló borjellegképző erejű talaj (gnejsz és csillámpala hardverjére terülő miocén kavics, agyag, mész- és homokkő löszös vályoggal, homokkal, barna erdőtalajjal).

A soproni új hullám egyik képviselője a szép Luka Enikő, aki kicsiny, 2,5 hektáros ültetvényein elképesztően nívós borokat készít. Ebben persze az ő tálentumán kívül szerepet játszik az a Rudi Krizan nevű osztrák borász is, aki a legmodernebb trendek és technológiák kozmopolita mestereként röpdözve Burgenland, Sopron és Etyek közt tényleg tök jó fehéreket és vörösöket bont ki a tájból. Az egységes ívű Luka-szortimentből a 2004-es zweigeltet állítjuk a Borpultra. A zweigelt Dr. Zweigelt gyermeke, ő boronálta össze a Kékfrankost és a Szent Lőrincet a húszas években. A zweigelt a híg asztali bortól a koncentrált, komoly vörösig sok mindenre képes. A rubinszínű, intenzív és elegáns illatú Luka Zweigelt az Új-hegyen termett gyümölcsből készült, hagyományosan erjedt, 10 hónapot töltött barrikban, innen az illatban-ízben derengő finom újhordós hatás. A Luka Enikő tervezte címke puritán, az ár túl magas.


•Luka Zweigelt 2004, Luka Pincészet•Telt, lágy érintésű, kiegyensúlyozott, könnyed karakterű bor • Csípős alkohol, finom tannin • Kis fruttis utóíz • 4176 forint

Címkék: Hetilap: Borpult