Békamimikri

Korántsem szokatlan jelenség az élővilágban, amikor egyes állatfajok úgy próbálják elkerülni a ragadozókat, hogy más, mérgező rokonaik külsejét utánozzák.














Trópusi békák. Melyikre érdemes hasonlítani?

Így léteznek darázsnak tűnő, ám ártalmatlan legyek, szúróst imitáló, de valójában puha hernyók, és színpompás ál-mérges kígyók is. Elméletileg a legmérgezőbb faj utánzása a legkifizetődőbb, hiszen ez nyújtaná a legnagyobb biztonságot – amerikai kutatók legújabb megfigyelései azonban nem ezt igazolják.

Három trópusi béka, egy erősen mérgező, egy közepesen mérgező, és az azokat utánzó faj vizsgálata megmutatta, hogy az imitátor sohasem a legmérgezőbb fajt mímeli. Az érdekes megfigyelés magyarázata a kutatók szerint az, hogy az álca csak akkor működik eredményesen, ha a ragadozó felismeri és így elkerüli azt. Ha a legmérgezőbb fajok megölik a rájuk vadászókat, azoknak nem lesz alkalmuk megtanulniuk, mit is érdemes elkerülniük. A mimikri így minden bizonnyal kisebb valószínűséggel véd meg egy esetleg tudatlan ragadozótól, mint egy olyan vadásztól, amelynek az utánzott fajjal már van kellemetlen – de nyilvánvalóan nem végzetes – tapasztalata.

Címkék: Hetilap: K+F