Tűzszűrő

Évi tízmillió ember hal majd meg az Egészségügyi Világszervezet előrejelzései szerint 2025 és 2050 között dohányzás következtében, és az is valószínű, hogy a dohányosok fele valamilyen, e káros szenvedély következtében kialakuló betegségbe pusztul majd bele.














Új típusú cigaretta.
Magától elalszik

Az egészségkárosító hatásokon túl a cigaretta persze egyéb károkat is okoz, az el nem oltott cigarettacsikk, vagy az ágyban dohányzás például ráadásul rendszeresen lakástüzeket idéz elő. Csak az Egyesült Államokban közel 800 halálos áldozata van a gondatlanságból bekövetkező otthoni tüzeknek évente, valamint több mint 1700 súlyos sérülés és 400 millió dolláros kár kíséri a nagyrészt elkerülhető baleseteket. A National Institute of Standards and Technology (NIST), azaz az amerikai szabványügyi hivatal éppen ezért dolgozott ki minőségi ajánlásokat olyan cigarettára, amely a szokásosnál kevésbé gyúlékony. Mi több, kutatói a Philip Morris dohánygyárral közösen referencia terméket is készítettek.

A Standard Reference Material (SRM) 1082 elnevezésű dohányárut az Egyesült Államok keleti parti államaiban és Kanadában vezették be, mivel egy, két évvel korábbi rendelkezés értelmében a cigarettáknak új biztonsági követelménynek kell megfelelniük. Eszerint úgy kell készíteni a rudacskákat, hogy gyúlékony anyagra helyezve (a standard tesztekben ez tízrétegű szűrőpapír) azoknak legalább a háromnegyede elaludjon, ahelyett, hogy magukra hagyva végigégjenek.

Címkék: Hetilap: K+F