Tűhártyával

Az optikai fénymikroszkópok feloldó képessége véges, az elektronmikroszkóppal pedig, bár segítségével jóval nagyobb nagyítás érhető el, csak különlegesen kezelt anyagokat lehet vizsgálni.














Így ez utóbbi használatával az élő sejtek, azok felszíne vagy belseje óhatatlanul megváltozik az eredeti állapothoz képest. A két sugártípus – az optikai és az elektron – által láthatóvá tett mérettartomány között a tudósok általában atomerő-mikroszkóppal, más néven alagútmikroszkóppal kutatnak, amellyel lehetséges eredeti állapotban is letapogatni a biológiai mintákat – úgy, hogy azok ne sérüljenek. Amerikai kutatóknak most sikerült továbbfejleszteniük ezt a roncsolásmentes nanotechnológiai vizsgálati eljárást: az új megoldással akár mozgókép is készíthető az élő sejtekben zajló folyamatokról. A Force Sensing Integrated Readout and Active Tip (FIRAT) nevű rendszer segítségével a korábbi alagút-mikroszkópos módszerek képalkotási sebességének százszorosát sikerült elérni, így vele a szkennelés az eddigi állóképek helyett immár mozgóképet is eredményez.

Az atomerő-mikroszkópia (Atomic Force Microscopy – AFM) lényege, hogy egy apró tű végigpásztázza a vizsgálandó felszínt – azt csaknem megérintve -, miközben közte és a minta között elektromos áram folyik. Ezt folyamatosan mérve számítógép segítségével megkapható a felület topográfiája, akár atomi felbontásban is. Az új megoldás annyiban tér el a hagyományos AFM-verzióktól, hogy esetében a „tű” inkább dobszerű hártya, amely több információ felfogására képes, ráadásul gyorsabban. Hasonlóan ahhoz, ahogy a mikrofon membránja felveszi és átalakítja a hangrezgéseket, a FIRAT hegye is pontosan érzékeli és leképezi a megfigyelt objektumban zajló mozgások keltette változásokat, így azokról akár mozgóképet is készíthet.

Címkék: Hetilap: K+F