Segít a curling

Egyre népszerűbb sportág a curling: a desztillált vízből készült jégen csúszó gránitkő, valamint az előtte szorgalmasan söprögető játékosok látványa mind több nézőt vonz.

A curling tanulmányozása most a csúszás mechanizmusának pontosabb megismeréséhez vezetett: a skóciai Edinburgh University kutatói ez alapján jobb tapadású gumiabroncsokat fejlesztenek.


Verseny közben. Fék-tanulságok.

Hogy a curlingező sportolók eredményeit fokozzák, a tudósok már évekkel ezelőtt kifejlesztettek egy olyan műszert, amely a kő előtti söprés hatékonyságát mérte. Ez elemzi a söprű mozgását és azt, milyen erővel nyomják azt a versenyzők a jéghez. A kutatók aztán egy másik készüléket is kifejlesztettek, immár labormérésekhez: egy lemezjátszószerű készüléket, amelyben jégből készült korong helyettesíti a forgó lemezt, és amelybe különböző anyagokból készült tű vés rovátkákat. E karcolások elemzése a jég különböző seprűk hatására és eltérő körülmények között bemutatott viselkedésének megértését segíti – gondolták. A kutatómunka azonban nem várt eredményeket hozott, és a tudósok végül általában a jégen haladó tárgyak mozgásáról szereztek új ismereteket. Ezek alapján pedig olyan fékrendszeren dolgoznak most, amely jégen történő hirtelen fékezés esetén is csupán moderált hatást fejt ki. A Ford és a Jaguar autógyártókkal közösen újabban kipörgésgátlóval is kísérleteznek.

Címkék: Hetilap: K+F