Az univerzum határán

Csillagászati teleszkópoknál a teljesítmény kulcsa a bennük alkalmazott tükrök átmérője: minél nagyobb a felületük, annál több fényt tudnak összegyűjteni, így sokkal halványabb, vagyis kisebb és távolabbi objektumok is megfigyelhetők velük.














Ezért is terveznek szerte a világon egyre nagyobb távcsöveket – ezek közül a Giant Magellan Telescope (GMT) építése kapott nemrég új lendületet. Elkészült a teleszkóp első tükre; ezt hamarosan további hat követheti. A GMT hét darab több mint 8 méteres tükörből áll majd össze, így összesen 21,5 méter átmérőjű lesz – elkészültekor valószínűleg a világ legnagyobb teleszkópja címmel dicsekedhet majd. Összehasonlításképpen, a ma működő legnagyobb optikai távcső, a Chilében működő Very Large Telescope (VLT) négy darab 8 méter átmérőjű tükörből áll.

A GMT öt amerikai egyetem és számos kutatóintézet közös projektje; különlegessége, hogy tükrei nem apró szegmensekből készülnek, hanem egyetlen üvegből. Ilyeneket ma csupán a University of Arizona laborjában lehetséges előállítani: az üvegtáblát ugyanis hallatlan pontossággal – legfeljebb nanométeres méretbeli eltérésekkel – kell elkészíteni, ráadásul olyan anyagból, amely a legszélsőségesebb időjárásban sem deformálódik.

A Chilében felállítani tervezett GMT a számítások szerint 500 millió dollárba kerül majd, és várhatóan 2016-ban készül el. Méretének köszönhetően mintegy tízszer nagyobb felbontásra lesz képes, mint az űrben keringő Hubble, így alighanem az univerzum eddig ismeretlen területeit fürkészhetik majd vele.

Címkék: Hetilap: K+F