Kisebb pályán

Patai Mihály a piacvezető biztosítótól igazol át a nálunk középmezőnybe tartozó pénzintézethez.

Napi rendszerességgel végzett futóedzése közben Patai Mihály gondolatai vélhetően már nem az Allianz Hungária, sokkal inkább a HVB Bank Hungary problémái körül forognak. A vezető magyar biztosítótársaság elnök-vezérigazgatója ugyanis április közepétől az UniCredit-csoporthoz tartozó magyar pénzintézet vezérigazgatói székét foglalja el, átvéve a stafétabotot a bankot 1990-es alapítása óta irányító, most nyugdíjba vonuló Matthias Kunschtól.


ELŐZMÉNYEK. A piacot e hírnek nem pusztán az első olvasata lepte meg, nevezetesen az, hogy az egykori CIB-vezér Karvalits Ferenccel és az OTP-vezérhelyettes Lantos Csabával is hírbe hozott HVB végül a biztosítószakma képviselőjével állapodott meg. Sőt, félrevezető lehet Patai Mihálynak pusztán az utóbbi 10 évére tekinteni, amikor az itteni Allianzot irányította – szakmai múltja ugyanis ennél sokkal gazdagabb. Koptatta ő már a Pénzügyminisztérium, valamint a Pénzügykutató Rt. íróasztalát is, és a bankszférával is közelebbről megismerkedett már az 50 éves pénzügyi szakember: két évet eltöltött a Magyar Nemzeti Banknál hitelügyintézőként, öt éven át a Világbank ügyvezető igazgatójának asszisztense volt Washingtonban, három éven át pedig a Kereskedelmi Bank Rt. nemzetközi és devizaügyletekért felelős igazgatójaként tevékenykedett. Efféle helycserét egyébként is láthatott már a hazai piac: az Erste Bank Hungary első embere, Kisbenedek Péter például az Aegon Magyarországtól került az osztrák tulajdonú bank élére.

A hír második olvasata szerint azonban nem akármiről mond le Patai, hogy a bankpiac 7. legnagyobb szereplőjét irányíthassa. Annak az Allianznak a vezetését hagyja ott, amely 1991 óta piacvezető Magyarországon, s amelynek jelenlegi ügyfélkörébe tartozik többek között a hazai TOP 200 vállalat kétharmada. A Hungária Biztosító, amely a kilencvenes évek elején – az Allianz-csoport legnagyobb külföldön elszenvedett veszteségét okozva – több mint 20 milliárd forintos negatív eredményt volt kénytelen elkönyvelni (döntő részben az autóbiztosítási üzletág miatt), Patai karmesteri pálcájának engedelmeskedve úgy tudott ismét nyereségessé válni, hogy eközben nem veszített lényegesen piaci részesedéséből.

Elemzők ugyanakkor kudarcként értékelik, hogy az itteni Allianz-érdekeltség Patai vezetése alatt sem nőtte ki magát átfogó tevékenységű biztosítóvá. Jóllehet, újabb és újabb menedzsereket nevezett ki az életbiztosítási üzletág élére, a tulajdonos azon elvárásának, hogy a hagyományos gépkocsi-, exporthitel- és az iparvagyon-biztosítási üzletág mellett az Allianz az életbiztosításban is befolyásos játékosa legyen a magyar piacnak, nem sikerült eleget tennie. A társaság az erőfeszítések ellenére az életbiztosítási szegmensnek mindössze 7,26 százalékát ellenőrzi, miközben teljes piaci részesedése 25,1 százalék.

KIVÁRT. Patai egyébként két évvel ezelőtt már majdnem visszatért a bankpiacra: felkérték, hogy legyen az utódja Rejtő E. Tibornak, a belga KBC és a holland ABN Amro tulajdonolta K&H Bankot a brókerügy miatt elhagyni kényszerülő vezérigazgatónak. Akkor nem állt kötélnek. Elemzők szerint abban, hogy a menedzser a második legnagyobb pénzintézet ajánlatát visszautasította, most pedig igent mond egy ahhoz képest kisebb bank vezetésére, lehetséges, hogy egyéb szempontok is szerepet játszanak. Például az, hogy az Allianz-konszernnél egyszerűsítik a szervezetet. A magyarországi társaság részvényeit a közép- és kelet-európai alközpont, az Allianz New Europe Holding GmbH veszi át, és beszámolási kötelezettséggel is a bécsi központnak tartozik majd a hazai biztosító. Az Allianz Hungária fiókká alakításáról ugyan nincs hír, de egyes szakemberek ezt a lehetőséget sem zárják ki.

Mindazonáltal Patait következetes és jó főnöknek tartják biztosítós beosztottjai, aki konokul kiállt elhatározásai mellett. Így némileg hasonló habitusú ember kerül a HVB élére, mint az eddigi vezérigazgató. Matthias Kunschot is határozott, szigorú és konzekvens vezetőnek jellemezték kollégái, aki a vállalati bankpiac egyik meghatározó, 10 százalékos piaci részesedésű szereplőjét és egyben a lakossági piac feltörekvő (a lakossági hitelezésben a 2003-as 1 százalékos súlyát mára megduplázni képes) játékosát hagyja utódjára.