Hirtelen öröm

Néhány kedvező cégeredmény elég volt ahhoz, hogy újra csúcs-közelbe kerüljön a tőzsdeindex.

Ismét 23 ezer pont fölé, történelmi csúcsa közelébe került a budapesti tőzsdei indikátor, a BUX értéke, hála a kedvező gyorsjelentéseknek és a régiós tőkebeáramlásnak. Legutóbb tavaly októberben járt ezen a szinten az index. A múlt pénteki rali minden idők legnagyobb pontban számított emelkedését hozta; nem kis mértékben ennek is betudható, hogy az idén már 11,5 százalékot emelkedett a magyar részvénypiac. A legnagyobbat azok kaszálták, akik a gyorsjelentési szezon két jolly jokerére, az OTP-re és az Egisre fogadtak. Budapesttel együtt szárnyaltak a régió tőzsdéi is; a beömlő pénz nyomán Moszkva új csúcsra ért.

A külföldi befektetők továbbra sem törődnek a magyar makrogazdasági problémákkal, a globális likviditásbőségben szinte kénytelenek a vételi oldalon állni. A kedvező tőkepiaci környezetben pedig könnyen ki tudtak teljesedni a gyorsjelentési szezon pozitív előjelű meglepetései. A fentiek alapján a tuti vétel az Egis volt. A gyógyszeripari papír 20 százalékot emelkedett a negyedéves jelentés közzététele óta, s ezzel az idén már összesen 43 százalékot erősödött. A gyorsjelentés sikere borítékolható volt, az Egis 2006-os üzleti éve első negyedévében teljesítette a korábbi éves nyereség-előrejelzések közel felét, s ez az elemzőket vonatkozó prognózisuk azonnali javítására sarkallta. Lóhalálában emelték is célárfolyamaikat – megszületett az első 35 ezer forint feletti előrejelzés is.

A másik viszonylag egyértelmű történet az OTP-é volt, amely a várakozások feletti gyorsjelentés mellé 2006 egészéről is az elemzők által megfogalmazottnál jóval erősebb prognózisról tett közzé. A legnagyobb magyar bank 184,7 milliárd forintra várt 2006-os nettó profitja 700 forint feletti egy részvényvényre jutó eredménynek felel meg, ami kedvező árazási környezetbe helyezte a papírt. Az erős negyedévet követő attraktív kilátások nyomán az elemzők sorra emelték eredmény- és árvárakozásaikat. Egyre több az olyan szakértő, aki szerint nem elérhetetlen a 10 ezer forintos szint sem.

Az OTP áremelkedése sokáig csak fundamentális oldalról volt egyértelmű, gyakorlatilag egészen a nagy emelkedés napjáig nem túl sok erő mutatkozott az árfolyamában. Ekkor azonban egy nap elég volt arra, hogy 8 ezer forint fölé röppenjen, s ott stabilizálja pozícióját. Ezzel pedig technikailag is vonzóbbá vált a papír. Úgy tűnik, rövid távon az optimista részvénypiaci hangulatot a választások elbizonytalanító hatása sem tudta gyengíteni.