Gondolatok a képernyőn

Hasznosítható az agykutatásban is az orvosi képalkotó diagnosztikában alkalmazott mágneses rezonancia eljárás, vagyis az MRI: egyes kutatók szerint segítségével akár a gondolatolvasás is lehetséges.

Norvég mérnökök most olyan módszert dolgoztak ki, amely az úgynevezett funkcionális, azaz a különböző tevékenységek közbeni MRI alkalmazását könnyíti meg.


Speciális maszk. Vetítés a vizsgálat alatt.

A mágneses rezonancián alapuló mérésekkel a kutatók azonosíthatják az agyban azokat a zónákat, ahol gondolkodás közben intenzívebben áramlik a vér. E tesztek során bevett gyakorlat, hogy a kísérleti alanyoknak a különböző fotók láttán kiváltott reakcióit figyelik, így azonosítani lehet az eltérő színekre vagy témákra aktiválódó agyterületeket. A probléma csupán az, hogy a vizsgált személynek egy erős mágneses mezőt generáló, csőszerű MRI-készülékben kell mozdulatlanul feküdnie, így viszont nehéz neki képeket mutogatni. A norvég NordicNeuroLab nevű cég fejlesztése azonban lehetővé teszi, hogy a funkcionális MRI-vizsgálatokat kényelmesen lehessen elvégezni: egy, a fejre illeszthető maszkba speciális, a lejátszani kívánt ábrákat megmutató kijelzőket építettek. A szerves polimer (OLED) alapú minimonitorok érzéketlenek a mágneses sugárzásra, így segítségükkel a vizsgálat közben is éles képet láthatnak a kísérleti alanyok. A berendezés ráadásul meghatározza, hogy a kép mely részletére fókuszál éppen a szem. Ez pedig a közben az agyról szkennelt felvételekkel összevetve adhat fontos többletinformációt a gondolatok és a lejátszott képek közötti összefüggésekről.

Címkék: Hetilap: K+F