Szüretszámítás

Emberemlékezet óta terem szőlő a Róma környéki Frascati-dombság vulkanikus talaján; a környék pincészeteiben érlelt gyümölcsös bukéjú fehérbor világhírű.














A frascati- dombság.Sikereselőrejelzés

A borvidék történelmébe a tavalyi ősz minden idők legjobban dokumentált szüreteként vonult be: a European Space Agency (ESA) légi radar és műholdak segítségével készített nagy felbontású képeket a területről. A Bacchus-DOC uniós kutatási projekt keretében elvégzett vizsgálatok a bortermelés gazdaságosságát javíthatják. Az olasz borok minősítési rendszerében a DOC (Denominazione di Origine Controllata) jelölést az egy adott földrajzi területen termő szőlőből készült borok kapják meg. Mivel ezek mennyisége korlátos, a DOC-borok termeléséhez szükséges szőlőárak évente hektikusan változhatnak a termésmennyiség függvényében. Ennek előrejelzésében segíthet a műholdas és légi radar technológia.

A legutóbbi szüret idején az ESA-nak hajszálpontosan sikerült meghatároznia a Frascati borokat adó szőlők várható mennyiségét. E képek jó része egy sajátos technológiával, a szintetikus apertúra radar nevű megoldással készült. Ennek lényege, hogy a magasból mikrohullámokkal pásztázzák a felszínt, majd a visszaverődő sugárzást speciális matematikai módszerekkel elemzik; így az időjárástól függetlenül, akár vastag felhőkön át is jó minőségű képeket kaphatnak a kutatók, amelyekből nemcsak a biomassza mennyiségére, hanem a talaj keménységére és nedvességtartalmára is következtethetnek. Az ezekből, valamint a hagyományos, műholdas kamerák segítségével készített fotók alapján nyert információkat aztán a földi mérésekkel vetették össze, s a kapott eredmények nem mutattak eltérést. Így a jövőben elegendő lesz e távérzékeléses módszereket alkalmazni a termés előrejelzése érdekében. A kutatás az európai borok minőségének védelmét tartja szem előtt, és jövőben az ESA technológiáját több európai borvidéken is bevetik majd.

Címkék: Hetilap: K+F