Ingatlanrakéta?

Ötéves csúcsra emelkedett a Graphisoft árfolyama, mert a cég új stratégiát hirdetett, s várhatóan kiszervezi ingatlanállományát.

Múlt héten tartotta első magyarországi közgyűlését a székhelyét tavaly Hollandiából Budapestre áthelyező Graphisoft, melyen a társaság vezérigazgatója, Dominic Gallello ismertette a szoftverfejlesztő társaság középtávú stratégiai elképzeléseit. Ennek középpontjában a vállalat új, 2005 elején piacra dobott szoftvere, az 5 dimenziós Construction áll (3 térbeli dimenzió, kiegészítve az idő, valamint a költség menedzsmenttel), amelyben a vezetés komoly növekedési potenciált lát.

A befektetőket azonban óvatosságra intheti az a tény, hogy a Graphisoft fő termékének számító ArchiCAD építészeti tervezőszoftveren kívül eddig nem sikerült „újabb lábat növesztenie” a vállalatnak, próbálkozás pedig akadt több is az elmúlt években. A Construction üzletággal kapcsolatos menedzsment optimizmust azonban a kedvező piaci fogadtatáson kívül az is táplálja, hogy korábban egyetlen új termék piaci bevezetése sem volt olyan alaposan előkészítve, mint ezé a szoftveré. Mint ahogyan arra sem volt még példa a társaságnál, hogy egy új üzletág bevételei már az első évben meghaladják az egymillió eurót. Intő jel viszont, hogy a korábbi tervekkel ellentétben 2005 végére még nem sikerült nullszaldóssá tenni a divíziót, igaz erre 2006 első felében sor kerülhet, amennyiben a cég által prognosztizált 3 millió eurót is meghaladó éves árbevétel valósággá válik.

A befektetők fantáziáját azonban jobban megmozgatta az a közgyűlésen elhangzó információ, mely szerint az áprilisi éves rendes közgyűlésen döntés születhet az ingatlanállomány régóta várt kiszervezéséről. Erre a Graphisoft elnökének, Bojár Gábornak a szavai alapján jó eséllyel egy IPO (részvénykibocsátás) formájában kerülhet sor – várhatóan már ez év első felében. Az ingatlanüzlet leválasztása azért kedvező a részvényárfolyam szempontjából, mert jobban átláthatóvá teszi a cég ingatlanvagyonát, ennek működését és profitabilitását.

Ezzel elkülönülhet a két igen eltérő, s így más-más befektetői mentalitást feltételező tevékenység. A jelenlegi Graphisoft-részvények ugyanis egy ingatlanbefektetésre vadászó invesztornak a szoftverfejlesztés miatt túlzottan magas kockázatot jelentenek, míg a technológiai céget keresőket az ingatlanhasznosítás alacsony hozama riaszthatja el. A kedvező hírek egy része azonban már bizonyosan beépült az árfolyamba, hiszen a Graphisoft-részvények az elmúlt 2 hónapban több mint 20 százalékkal drágultak.