Konvergencia – haladék másodfokon

Szeptemberig ki kell egészíteni Magyarország konvergencia-programját - döntöttek az Európai Unió pénzügyminiszterei is.

Jóváhagyta az unió pénzügyminisztereinek testülete (Ecofin) az Európai Bizottság értékelését öt tagállam, köztük Magyarország eurózóna-felkészülésének programjáról. A konvergencia-programként is emlegetett dokumentummal kapcsolatban a brüsszeli bizottság Budapesttől szeptemberig várja a kiegészítéseket.

A magyar program mellett terítékre került a cseh, a szlovák, a svéd és a dán menetrend is, s elfogadták a finnek által gazdaságuk stabilitásának megőrzésére készített terveket is. Az EU pénzügyminiszterei döntöttek arról is, hogy megindítják a túlzott deficit eljárást az amúgy nem eurózóna-tag Nagy-Britanniával szemben.

A magyar konvergencia-program brüsszeli értékelésével kapcsolatban heves belpolitikai vita robbant ki az elmúlt hetekben, holott éppen arról van szó, hogy az EU nem kívánta kritikájával befolyásolni a tavaszi országgyűlési választásokat. A politikai be nem avatkozás jegyében az unió „kormánya” csupán annyit jegyzett meg – a közgazdászok által meglehetősen kétes végrehajthatóságúnak tartott programról -, hogy kiegészítéseket tart szükségesnek, a stratégia részletezésére kíváncsi. Az államháztartási deficit elvárt csökkentése terén az elmúlt években mutatott teljesítmény alapján a piac egyelőre nem hisz abban, hogy Magyarország 2010-re – mint ahogy ezt a program előirányozza – tagja lesz az eurózónának, s ennek megfelelően 2008-ra eleget tesz az ehhez szükséges feltételeknek.

A magyar konvergencia-programról készült jelentés kritikaként fogalmazza meg, hogy a 2005-re kimutatott, a GDP 58 százalékát elérő adósságállomány veszélyesen közel van a 60 százalékban megszabott határértékhez. Az EU problémákat lát az államháztartás finanszírozásával kapcsolatban, s felhívja a figyelmet arra, hogy a kiadási oldal rendbetételével lenne szükséges orvosolni ezt a problémát.

Címkék: Hetilap: Monitor