E-papír

Hajlékonyképernyő-megoldásokkal már sorra előálltak a legnagyobb elektronikai gyártók, így például a Philips és a Siemens is bemutatta már flexibilis monitor prototípusait.

Egy brit fejlesztőcég azonban most minden eddigi ilyen képernyőnél nagyobb kísérleti darabbal áll elő: ennek átmérője a 25 centiméter, ami már szabad szemmel is kényelmesen olvasható méretű betűk, és tekintélyes mennyiségű szöveg bemutatását teszi lehetővé.



A papírt helyettesíteni hivatott eszközt az angriai Cambridge-ben működő Plastic Logic nevű vállalkozás az amerikai E Ink nevű cég – ez szintén Cambridge-ben tevékenykedik, ám Amerikában, Massachusetts államban – elektronikus tintájára építve készítette. Ez a folyadék, amelyet két műanyag lap közé juttatnak, mikrokapszulákat tartalmaz. Ezek egyik féltekéje negatív töltésű és fekete színű, a másik pedig pozitív töltést hordoz és fehér; a gömböcskék adják ki a kívánt ábrákat. A monitorban lévő töltések megfelelő elrendezésével a mikrokapszulák is elfordulnak, így változtathatók a rajta kialakuló képek.

Az e-tintát alkalmazták már hordozható „könyvekben”, palm-szerű, könyvpótlónak tervezett eszközökben, sőt, a tárolókapacitás kijelzésére USB memóriában is. Ezekben azonban kivétel nélkül merev, nem hajlékony kijelzőkben működik. A Plastic Logic nagy újítása, hogy először az e-papír történetében, sikerült viszonylag nagyméretű flexibilis műanyag lapokra építve megoldania az e-ink kifogástalan működését. Az így előállított képernyő mindössze 0,4 milliméter vastag, és kivételesen könnyű, valamint ellenálló. Akkor sem sérül meg, ha leejtik, sőt állítólag akár kalapáccsal is üthetik. A fejlesztők most a felbontás javításán dolgoznak – ez már jelenleg is egy közönséges komputermonitor szintjén áll -, és jövőre A4-es méretű e-papírt is bemutatnának.

Címkék: Hetilap: K+F