Ez a busz elment

Végelszámolják a NABI-t; a hat éve 6500 forintot kóstáló részvények ma jó, ha 50 forintot érnek.

Egy hajdan szépreményű befektetési sztori zárulhat le néhány hónapon belül: az egykoron neves elemzők által követett buszgyártó társaság, a NABI végelszámolásával bealkonyul a cég részvényeivel zajlott nagy tételes spekulációnak is. Az elmúlt időszakban érdemi információk nélkül mozgatott papírt ugyanis kivezetik a tőzsdéről.

A nyilvánosság már hosszabb ideje nem tudta transzparens módon, minden részletre kiterjedően követni a cégnek a mélyrepülés ellensúlyozására tett lépéseit. A tetemes jogi, szakértői és tanácsadói díjak ellenben folyamatos, nehezen értelmezhető kiadásoknak bizonyultak. Már tavaly tavasszal – a menedzsment és a hitelezők között született megállapodás tartalma alapján – pontosan lehetett tudni, hogy a kézzelfogható jövőbeli perspektívát jelentő részvényesi érték eltűnt a társaságból. Eldőlt, hogy a vállalatcsoport addigi keretei között nem tud tovább működni, a korábbi, éveken át tartó hadakozás a külső környezettel nem folytatható. A finanszírozhatóságra ólomsúlyként nehezedő pénzügyi terheket a minél előbb pénzzé tehető üzletrészek kiárusításával kellett a lehető leghatékonyabb módon csökkenteni.

Előbb a munkavállalói létszámát időről időre csökkentő kaposvári üzem zárta be végleg kapuit, majd az egyetlen nyereséges, brit piacon érdekelt üzletág „veszett el” a leányvállalat vezetőinek kivásárlási ajánlatát szentesítő döntéssel. Az utolsó értékesíthető elemet, az érdemi növekedési lehetőséggel kecsegtető amerikai piaci jelenlétet az eredeti hitelezői kör egy hamarosan tulajdonossá váló új hitelezői csoport megjelenésével tudta hasznosítani.

Az érvénybe lépett forgatókönyv alapján január végéig, több tranzakción keresztül valósul meg a vagyonelemek átruházása, a pénzügyi zárást követően pedig a formalitás kategóriájába süllyedő közgyűlési döntés függvényében kerülhet sor a teljesen megcsonkított, hitelezői követelések által már nem érintett, egyelőre pontosan nem prognosztizálható készpénzállománnyal rendelkező tőzsdei társaság végelszámolására.

A kifizetések bizonytalan időpontja és a nem ismert költségtételek miatt nem áll rendelkezésre elégséges információ a végelszámolási folyamat kimenetelének számszerűsítéséhez. A készpénzre váltható érték alapján nagyságrendileg 40-50 forintos sávban találkozhat ismét a fundamentumokkal az árfolyam, azé a papíré, amely 2000 márciusában még 6790 forinton tetőzött. A NABI ezzel egyike lesz a Budapesti Értéktőzsde 15 éves fennállása leggyászosabb befektetési történeteinek.