Molekulacsomagolás

Közös jellemzője a hagyományos formában szervezetbe juttatott gyógyszereknek, hogy általában a gyomorból kiindulva hatnak, és egy adott időintervallumban gyorsan telítik hatóanyaggal a szervezetet, majd ki is ürülnek.

Márpedig sok esetben célzottabb, és elhúzódó hatásra lenne szükség a hatékony gyógyuláshoz. Az amerikai Johns Hopkins University kutatói most erre dolgoztak ki új módszert: porszem nagyságú részecskékből szabályozható hatóanyag-adagoló rendszert fejlesztettek.


Mikrokockák. Aranyozott tárolók.

A biológiailag aktív molekulák becsomagolására is alkalmas port alkotó kockákat a mikrocsip-gyártásban is alkalmazott módszerekkel állították elő a kutatók. Először az üreges testek falát alkotó síkidomot, egy lapjaira kihajtogatott kockát véstek ki egy nikkelt tartalmazó anyagból fotolitográfiás eljárással, majd kémiai beavatkozással ennek minden oldalán apró lyukacsokat martak ki. Miután a palástokat felmelegítették, azok önmaguktól kockává álltak össze. Mivel a kutatók e végterméket vékony aranyréteggel vonták be, sikerült a szövetek számára közömbös mikrokapszulákat előállítaniuk. Az ezeken lévő apró perforációk mérete nemcsak gyógyszerhatóanyaggal bevont gyöngyöcskék, hanem élő sejtek befogadását is lehetővé teszi, és a kísérletek tanúsága szerint a nanopor a rakomány leadására is képes. A tudósok most azt kívánják elérni, hogy speciális, rádióhullámokra érzékeny gyöngyökkel megtöltve a kapszulákat tetszés szerint késztessék azokat a töltelék kibocsátására.

A megoldásra építve így tartós hatású gyógyszerformát dolgozhatnak ki, amelynek segítségével a hatás helye is megszabható, és amely így képes lehet a terápiás eredmény javítására.

Címkék: Hetilap: K+F