Gyúrható rostok

A német Fraunhofer Institut mérnökei a műanyaghoz hasonlóan önthető és formázható granulátummá változtatták a fát - ebből fröccsöntéssel gyakorlatilag bármilyen, eddig leginkább műanyagból elkészíthető tárgyat elő lehet belőle állítani.

Természetes, olcsó, környezetbarát módon előállítható és biológiai úton bomlik le – ilyen a fa; ezért használatának előnye számos műanyaggal szemben egyértelmű. Alakítani azonban csupán hagyományos módszerekkel lehetséges: faragással, vagy asztalosmunkával; gyúrni például a fát nem lehet, mivel az nem olvad meg és nem oldódik semmilyen közönséges anyagban.

Karácsonyi jelenet granulált fából.


A fa főként két eltérő típusú, a növényi sejtek falát alkotó ligninből és cellulózból épül fel. A lignin szerepe, hogy egyfajta merev, ám mégis elasztikus vázat alkosson, amely mechanikai szilárdító szerepet tölt be – ennek köszönhető például, hogy a fatörzsek képesek megtartani saját tömegüket. Éppen szilárdsága miatt van szükség arra, hogy a lignint vegyszerekkel elkülönítsék a cellulóztól, és eltávolítsák a papírgyártás során. A fennmaradó anyag azonban újrahasznosítható: a német kutatók növényi rostokkal – egyebek mellett lenből és kenderből származókkal – keverték ezt a pépet, majd a közönséges fröccsöntő gépekben is használható könnyen alakítható granulátumot készítettek belőle.

A technológiát az esienachi Technaro nevű cég hasznosítja, termékeik között pedig a fröccsöntéssel előállított ceruzáktól várják a legnagyobb sikert. Készítenek író- és rajzeszközközöket, valamint kozmetikai ceruzákat is – ezeket eddig jórészt kőolaj alapú műanyagokból gyártották.

Címkék: Hetilap: K+F