Felzárkózás

Háromhónapnyi szenvedés után - sokakat meglepve - hirtelen felfelé mozdultak el a magyar részvényárak.

Élénk tőkebeáramlás, csúcsra száguldó indexek – ez történt a régió részvénypiacain az utóbbi napokban. A lengyel WIG 20 és a cseh PX 50 egyaránt soha nem látott magasságba került január elején. A BUX esetében ez azt jelenti, hogy kezdi felvenni a ritmust. Azt, amit ősszel elvesztett. Karácsony óta a román és a török piachoz hasonló, közel 10 százalékos emelkedésnek örülhettek a hazai parketten befektetők. Bár továbbra sem a magyar piac az intézményi befektetők kedvence Közép-Európában, az elmúlt hónapok makrogazdasági problémákkal jellemezhető bizonytalansági tényezői egyelőre, úgy tűnik, háttérbe szorultak. A visszatérőben lévő optimizmus nemcsak a részvénypiacon látszik: komolyabban erősödött a forint, csökkentek a kötvénypiaci hozamok.

A váratlannak nevezhető gyors emelkedést táplálta, hogy az elmúlt napokban több blue-chip vonatkozásában is kedvező kommentárok láttak napvilágot. Elég a JP Morgan 48 ezer forintos Richter célárfolyamára, vagy a Morgan Stanley Mol-vételre ösztönző elemzésére gondolni. Míg e papírok messze járnak mindenkori legjobb árfolyamuktól, a Richter és az Egis egyaránt történelmi csúcsra ért a héten. A gyógyszerrészvények esetében továbbra is az orosz gyógyszer-támogatási rendszer átalakulása a sztori, a keleti piacokon látványos növekedést mutattak fel az utóbbi években az exportorientált magyar vállalatok. A novemberi gyorsjelentések után az elemzői konszenzus profitvárakozása a két gyógyszergyártó esetében javult a leginkább.

A Mol számára a várhatóan hosszabb távon is magasan maradó finomítói árrések kedvező működési környezetet teremtenek, ugyanakkor a Mol-E.ON gáztranzakció lezárása elhúzódhat, az INA-részesedés növelésének lehetőségei még nem egyértelműek. A nemzetközi piacokon uralkodó olajipari hangulat meghatározó, most éppen kedvező a hazai olajtársaság számára.

A tőzsdén forgó régiós bankok kurzusa a profit-előrejelzések lényegesebb változása nélkül értékelődött fel az elmúlt hetekben, az OTP és az FHB piacán megkezdődött a felzárkózás, amelyet a november eleje óta nem látott magasságban tartózkodó árfolyamszint jelez. Úgy tűnik, a kedvező hírek önmagukban nem indokolnak ekkora árváltozást, de a hangulat elragadta a befektetőket. Nem okozna nagy meglepetést, ha a fellendülés néhány hét alatt kifulladna.