Szívspecialisták

High-tech orvosi műszergyártó és fejlesztő céggé fejlődött az a vállalkozás, amelyet másfél évtizede tíz egykori medicoros dolgozó hozott létre.

Dévai Endre, az Innomed Medical Rt. vezérigazgatója és fő tulajdonosa zuglói irodaházukba a földszinti recepció falára életmentő készüléket, defibrillátort helyeztetett. „Nem bemutatódarab, hanem működő készülék” – mondja Deme Gábor elnök, a vállalkozás másik meghatározó tulajdonosa. „Fontosnak tartjuk, hogy szükség esetén dolgozóink, a vendégek és a továbbképzésre érkező külföldi szervizszakemberek azonnali segítségben részesülhessenek” – fűzi hozzá. A szomszédos épületben uszoda, szauna és konditerem található, amelyek fontos szerepet játszanak a munkatársak megtartásában.”A hazánkban fejlesztő egyik multinacionális cég egészségügyi üzletága rendszeresen csábítja fejlesztőmérnökeinket” – panaszolja Dévai Endre, de hangjába büszkeség vegyül.


A villamosmérnökként végzett Dévai friss diplomásként az akkor fénykorát élő nagy állami vállalatnál, a Medicornál helyezkedett el. Amikor az több cégre szakadt, a fejlesztési részvénytársasághoz került, ahol EKG-készülékek fejlesztésével foglalkozó tíz mérnöktársával már a nyolcvanas évek végén évi 30 millió forint nyereséget termeltek. Az összeg bekerült a vállalati közös kalapba. „Miénk volt a legjobban húzó fejlesztőcsapat, és bosszantó volt, hogy mások vitték el a pénzt” – emlékszik. Fordulatot hozhatott volna az a vegyes vállalat, amelyet a Medicorral és egy német befektetővel közösen hoztak volna létre. Amikor azonban az utolsó aláírás is rákerült a papírokra, kiderült, hogy a Medicor ellenőrizni, és nem segíteni szeretné a társaságot. Dévai még azon a héten kilépett a cégtől, az osztályon dolgozó társai a következő hétfőn követték. Csatlakozott hozzájuk Deme Gábor külkereskedő, aki korábban a Medicor német vállalatának vezetőjeként elsősorban röntgenkészülékeket adott el, majd az export-import részleget vezette.

Dévai Endre


52 éves, villamosmérnök. A Medicornál dolgozott 1972 és 1989 között. Akkor Deme Gáborral és fejlesztőmérnök társaival megalapította az Innomed Medical Kft.-t, amelynek ügyvezetője volt. Az 1998-ban létrejött Innomed Medical Orvostechnikai Fejlesztő és Gyártó Rt. vezérigazgatója, legna-gyobb tulajdonosa. A Magyar Nemzeti Szív-alapítvány alelnöke, a Magyar Medikai Gyártók Szakmai Szövetségének elnöke.
Felesége háztartásbeli, eredeti végzettsége óvónő. 32 esztendős közgazdász leánya és 30 éves humánerő-forrás menedzser fia a cégnél dolgozik.
Szabad idejében főként alszik, ha pedig nem fáradt, motorozik. Mivel a gyermekei már kirepültek, unokái pedig nincsenek, kutyáira is jut némi idő.

Deme Gábor
59 éves, villamos-mérnök. 1970-től a Villamos Berendezések és Készülékek Művek-nél volt tervezőmérnök. 1973-ban került a Medicorba üzletkötő-nek. Időközben mérnök-közgazdász diplomát szerzett. 1980 és 1985 között a cég német leányvállalatá-nak ügyvezetője volt.
1989-től az Innomed Medical Kft. kereske-delmi igazgatója, 1998 óta az Innomed Medical Orvostechnikai Fejlesztő és Gyártó Rt. elnöke, a cég második legnagyobb, Dévai Endrével együtt több-ségi szavazattal bíró tulajdonosa. A Magyar Innovációs Társaság elnökségi tagja.
Felesége orvos. Két lánya közül a 30 esztendős kórházi orvos, a 26 éves közgazdász-kontroller.
Szabad idejében nyáron vitorlázik, télen síel. Ha az idő engedi, ő is motorozik.

HARAGSZOM RÁD. Megtakarított pénzükből összedobtak 2,4 millió forintot, és megalakították az Innomed Medical Kereskedelmi és Mérnöki Szolgáltató Kft.-t. Kezdetben Dévai lakásában folytatták a fejlesztőmunkát, és két év múlva készen lettek új, korszerű EKG-készülékükkel. Addig is a Medicortól kaptak megrendeléseket fejlesztési feladatokra, mert a „haragszom rád” ellenére pótolhatatlan volt a társaság.

Időközben a Medicor bajba került esztergomi EKG-gyárából is eltávozott néhány jó szakember, akik Dévaiékkal közösen kft.-t alapítottak a gyártás megvalósítására. Hamarosan házat béreltek, ahol elkezdték kis sorozatban gyártani az EKG-készülékeket. Egyre több lett a hazai és a külföldi megrendelésük, bővült a csapat is, így megvették a Labor Műszeripari Művek háromszintes, öltözőként szolgáló épületét, amelyet átalakítottak üzemmé, aztán övék lett a cég 2500 négyzetméteres központi gyárépülete is.

A termékpalettát már a kilencvenes évek elején röntgengépekkel bővítették, saját fejlesztésű nagyfrekvenciás röntgengenerátoruk 1999-ben Innovációs Nagydíjban részesült. A vállalat már 1990-ben részt vett a világ legelismertebb orvostechnikai kiállításán, a düsseldorfi MEDICA-n, amelynek mostanra a legnagyobb magyarországi résztvevője lett. A többi szakvásáron is rendszeresen megfordulnak – kiállítóként, vagy a legújabb trendek iránt érdeklődő látogatóként. Ezek eredményeként a kilencvenes évek közepén már az eladások fele exportból származott.

Már korábban, 1992-ben amerikai tulajdonosától megvették Európa legnagyobb, dániai defibrillátor-gyárát. A termelőeszközöket Esztergomba szállították, a készüléket továbbfejlesztették. Időközben a gyártásra szakosodott kft. – a fejlesztéssel foglalkozó központi céghez hasonlóan – részvénytársasággá alakult, majd a két vállalat 1998-ban összeolvadt. Azóta az Innomed Medical Rt. fogja össze a vállalkozást.

Közel tíz éve megkapták az ISO 9001-es minősítést, akkor a megújulás jegyében átalakították a vállalati szervezetet. Ma az operatív vezetés Dévai Endre kezében összpontosul, Deme Gábor – az igazgatóság elnökeként – elsősorban a stratégiáért felel. Vitáikat olykor kiabálások is tarkítják. „A fejlődés, ha csak rajtam állna, lassúbb lett volna. Ő kreatív és impulzív ember, ezért utálja, ha fékezik. Én azért visszatartom attól, hogy gödörbe essen, mert ráveszem, hogy előtte még ötször körbenézzen” – jellemzi kapcsolatukat Deme Gábor.

A cég belföldi árbevételének nagy része sokáig a magánorvosokká vált körzeti orvosoktól származott, akiknek a kezdeti felszereléshez EKG-ra is szükségük volt. Ma már főként intézményi megrendelőik vannak. Az egészségügyi intézmények nem tudnak sokat költeni új, nagy értékű készülékek vásárlására. Ezért Dévaiék a közelmúltban megalakították a Medrent Kft.-t, amely bankhitel segítségével, de saját fedezettel orvosi készülékek bérbeadásával foglalkozik.

„Hivatalos útra mentem kormánydelegációval Indiába. Dévai Endre is ott volt az üzletemberek között” – emlékszik vissza Mészáros Tamás, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. igazgatóságának elnöke. A hosszú utazás alatt Dévai megragadta az alkalmat, hogy szóbeli ajánlatot tegyen Mészárosnak, a Malévet tulajdonló állam egyik képviselőjének. „Kedvező volt, mert minimális részt kellett a légitársaságnak fizetnie. Emberileg is támogatásra érdemesnek találtam, mert ha csak egyetlen utas életét lehet a levegőben a készülék segítségével megmenteni, már megérte. Hazatérésünk után írtam a Malév akkori vezérigazgatójának, és felhívtam a figyelmét a kezdeményezésre” – idézi fel Mészáros Tamás, milyen előzmények után került a Malév összes gépének fedélzetére automata külső defibrillátor. Szponzorok segítségével hamarosan az ország összes rendőrautóját ellátják életmentő berendezéssel. „Meg tudunk hatódni magunktól, könnyezünk is” – mondja ironikusan Dévai, és hozzáfűzi, azért üzleti hasznot remél a kezdeményezéstől.

A cégnek már szűkös a hazai piac. Ezenkívül a magyarországi vásárlások szezonális ingadozása életveszélyes, ezért több lábon, több piacon kell aktívnak lenni. Az export arányát mára 70 százalékra bővítették.


SPÓROLÓS VEZETŐ. Az egészségével keveset törődő, munkamániás vezérigazgató havonta általában két-három napig külföldön tárgyal. A takarékos vállalkozó szerint a cég azért izmosodott, mert a nyereséget állandóan visszaforgatták. „A kisebb-nagyobb tulajdonosok megelégelték, hogy osztalék fizetésekor a vezetés minden évben meghúzza a nadrágszíjat. El kell fogadnom, hogy most már pénzt szeretnének látni. A cég forrásaihoz nem célszerű nyúlni, erről sikerült meggyőznöm őket. Másrészt tőkeigényes tevékenységbe kezdünk, komplett röntgenberendezéseket fogunk gyártani” – beszél arról Dévai Endre, miért vált a cég mostanra nyitottá tőkebefektető befogadására.

Azon is munkálkodik, hogy megtalálja megfelelő utódját. „Egy ekkora méretű vállalkozásban már csak a részvényeket lehet örökölni. A pozíciót nem ajánlatos, mert az feszültséget okozna. Ezért nem szeretném a cégnél dolgozó gyermekeim egyikét sem a vezérigazgatói székbe ültetni” – mondja. Az Innomed Rt. a tervek alapján a következő két évben jócskán felfuttatja forgalmát. Árbevétele eszerint több mint 10 milliárd forintra bővülne, az összeg 80 százaléka külföldről folyna be. Komplett röntgenállomásokat akarunk külföldre szállítani és felszerelni” – tervezgeti a jövőt a tulajdonos-vezérigazgató.