Virtuális virtuózok

Pengetést imitáló, a semmin gitárként játszó önfeledt mozdulatsor – a léggitározás sokak számára ismerős, sőt gyakorlása újabban olyan népszerű, hogy versenyeket is rendeznek a legmeggyőzőbb virtuózok számára. Finn kutatók fejlesztése nyomán a léggitár most már hangosan zenélhet: Virtual Air Guitar nevű felszerelésük a mozdulatokat érzékeli, így egy valódi hangszer hangján szólal meg. Imitált szóló. Megszólal. [...]

Pengetést imitáló, a semmin gitárként játszó önfeledt mozdulatsor – a léggitározás sokak számára ismerős, sőt gyakorlása újabban olyan népszerű, hogy versenyeket is rendeznek a legmeggyőzőbb virtuózok számára. Finn kutatók fejlesztése nyomán a léggitár most már hangosan zenélhet: Virtual Air Guitar nevű felszerelésük a mozdulatokat érzékeli, így egy valódi hangszer hangján szólal meg.


Imitált szóló. Megszólal.

A virtuális léggitár működtetésekor a narancssárga kesztyűt viselő pszeudo-gitáros fellépését egy, a rikító színre fókuszáló videokamera rögzíti. A digitális felvétel a számítógépbe kerül, amely valós idejű elemzést készít a kesztyűk térbeli helyzete alapján, és a jeleket a meglévő hangmodellek algoritmusai szerint interpretálja.

Ott persze még nem tart a találmány, hogy az ujjak finommozgását követve valódi gitártudás szükségeltessen használatához: a képzeletbeli gitáron könnyű játszani, nem kell éveket zenetanulással tölteni, zenei ismeretekre és hangszerre sincs szükség – legfeljebb rock’n’roll érzésre, no meg a pár kesztyűre.

A program a színpadi mozgás alapján felismeri a laikus muzsikus játékstílusát, és az ahhoz leginkább alkalmazkodó zenei palettát kínálja fel a további játékhoz. A felhasználó valójában nem is foghat le hamis hangokat, mivel a gép előválasztja számára a megfelelő akkordokat.

A karaokéhoz hasonló élményt nyújtó szórakoztatóipari termék létrehozását többéves tudományos kutatómunka előzte meg. A kutatás 2002-ben az Európai Unió által támogatott ALMA projekt keretében indult, finn, német és olasz akusztikai laboratóriumok közreműködésével.
Címkék: Hetilap: K+F