Élő fénykép

Számítógépként alkalmazható élő rendszereket próbáltak előállítani a University of Texas biológus hallgatói, ehelyett sejtek alkotta filmet sikerült készíteniük. A látványos kísérlet a szintetikus biológiának nevezett új tudományág lehetőségeit demonstrálja: e diszciplína új típusú, és az akár a szilíciumalapú csipeket is helyettesíteni képes élő rendszerek tervezésének lehetőségeit kutatja, mégpedig génmódósítás, azon belül is leginkább eddig nem [...]

Számítógépként alkalmazható élő rendszereket próbáltak előállítani a University of Texas biológus hallgatói, ehelyett sejtek alkotta filmet sikerült készíteniük. A látványos kísérlet a szintetikus biológiának nevezett új tudományág lehetőségeit demonstrálja: e diszciplína új típusú, és az akár a szilíciumalapú csipeket is helyettesíteni képes élő rendszerek tervezésének lehetőségeit kutatja, mégpedig génmódósítás, azon belül is leginkább eddig nem létező, szintetikus gének beültetése útján.


Különleges felvétel. Sejtekre épül.

A texasi kutatók a saját, baktériumokon alapuló számítógépük előállításához Escherichia colit alkalmaztak, amely milliószámra tenyészik az emberi bélrendszer fénytől elzárt világában. E sötétben élő mikroorganizmusok genetikai állományát kellett módosítaniuk a kutatóknak ahhoz, hogy később fényérzékeny felületet alakíthassanak ki belőlük. Első lépésben egy fotoszintetizáló kék-zöld alga fényérzékeny fehérjéjét kapcsolták a kólibacilus sókoncentrációt érzékelő receptorához, így a baktériumokat a só helyett a fény érzékelésének képességével ruházták fel. A receptort ezután a baktérium festékanyagot előállító rendszeréhez csatlakoztatták, amely ezek után fény hatására kikapcsolta a pigment termelését irányító géneket.

Ez a rendszer filmként működik. Azok a sejtek, amelyek a táptalajul szolgáló Petri-csésze sötét területein helyezkednek el, fekete festékszemcséket állítanak elő. A Petri-csésze megvilágított részein növekvő mikrobák azonban nem termelnek pigmentet, azaz világosak maradnak. Az expozíciós idő a parányok osztódásának és anyagcserjének sebességétől függően 12-15 óra, a végeredmény pedig igen nagy felbontású, körülbelül 100 megapixeles kép. A hallgatóknak sikerült ilyen módszerrel egy, az intelligens tervezés elméletét kifigurázó ábrát lefotózniuk, de saját magukról is készítettek kóli-fényképet. A kísérletet végzők szerint e rendszer tovább tökéletesíthető: céljuk, hogy a kép határfelületét sötét vonallal rajzolják meg. Ehhez az ábra szélén élő mikrobák szelektív kommunikációja szükséges, így most ennek célzott kialakításán dolgoznak.

Címkék: Hetilap: K+F