Kamatcsend

Az irányadó kamat nem változott, ám fiskális kiigazítás nélkül elkerülhetetlennek látszik jövőre a monetáris szigorítás.

Ezúttal nem változtatott a jelenleg 6 százalékon álló irányadó kamatán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, s ez teljes mértékben megfelelt a piaci várakozásoknak. A testület szerint 2007-ben várhatóan a középtávú célként megjelölt 3 százalék körüli infláció várható. Döntése indoklásában a tanács ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a szerény mértékű infláció és a 4 százalék körüli gazdasági növekedés mellett fokozott kockázatokat rejt magában az államháztartási hiány és a folyó fizetési mérleg fenntarthatatlanul magas szintje. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a jegybank kamatemelést fontolgatna, elemzők szerint még akkor sem feltétlenül szükséges az azonnali monetáris szigorítás, ha az Európai Központi Bank december 2-i ülésén kamatot emel.

A magyar gazdaság egyensúlyi helyzetének megbomlását – az Európai Uniótól érkező sorozatos figyelmeztetések után – az OECD is szóvá tette. A fejlett országokat sorai között tudó nemzetközi szervezet szerint jövőre az autópálya-elszámolások hatására az államháztartás hiánya az ideihez képest 1 százalékponttal emelkedik majd, s ha ezt nem kíséri költségvetési kiigazítás, elkerülhetetlen lesz a jegybanki kamatemelés.

Az államháztartás hiányának növekedése elszívja a belföldi megtakarításokat a vállalatok elől. Ez akkor is káros hatás, ha egyelőre nem látszik a GDP növekedésén. A KSH előzetes adatai szerint az idei harmadik negyedévben a GDP 4,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A gyors növekedés hátterében részben egy módszertani változás, részben pedig a második félév élénkülő gazdasági helyzete áll. A GDP-n belül a beruházások lendületes gyarapodásának hátterében elsősorban az autópálya-építések állnak, ez várhatóan jövőre sem változik. Elemzők ugyanakkor csalódottságukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a feldolgozóipari beruházások csak minimális mértékben növekedtek.

Címkék: Hetilap: Monitor