Influenza bioszenzor

A biocsip és fejlesztői. Gyors azonosítás. Egyidősek az emberiséggel a kellemetlen tünetekkel, lázzal, levertséggel és szövődményekkel járó influenzajárványok, az orvosok így évezredek óta küzdenek e kór ellen. A változékony vírus persze mindig egy lépéssel előbbre jár: szezonról szezonra új változatai, altípusai bukkannak fel. És bár ezek meghatározása ma már rutinfeladat, a munkát alaposan felgyorsíthatja az [...]







A biocsip és fejlesztői. Gyors azonosítás.

Egyidősek az emberiséggel a kellemetlen tünetekkel, lázzal, levertséggel és szövődményekkel járó influenzajárványok, az orvosok így évezredek óta küzdenek e kór ellen. A változékony vírus persze mindig egy lépéssel előbbre jár: szezonról szezonra új változatai, altípusai bukkannak fel. És bár ezek meghatározása ma már rutinfeladat, a munkát alaposan felgyorsíthatja az amerikai University of Colorado kutatói által most fejlesztett biocsip.

Az új technológia, a Flu-Chip az adott influenza vírus altípusainak eddigi leggyorsabb azonosítását teszi lehetővé. Valamennyi már ismert influenzavírus-törzs azonosítható vele, sőt, azok is, amelyek még nem léteznek, csupán kialakulásuk várható.

A bioszenzor lelkét egy tárgylemezre meghatározott pontokon rögzített többféle influenzavírus DNS töredékeit tartalmazó cseppek alkotják. Amikor a vizsgálat során a betegtől vett mintából kinyert DNS darabokat felviszik a csipre, a benne lévő DNS az azonos vírustól származó örökítőanyaggal kapcsolódik össze. Ezután fluoreszkáló festékkel kezelik a lapkát, ahol a párosodó DNS kivételével világítani kezd az örökítőanyag: a sötét pontok alapján pedig pontosan meghatározható a keresett vírustörzs.

A biocsipet már kipróbálták a leggyakoribb emberi H1N1és H3N2 influenza változatokon, és az emberre is átterjedő, olykor halálos H5N1 madárinfluenza vírussal is tesztelték; az esetek több mint 90 százalékában így néhány óra alatt sikerült azonosítaniuk a kórokozót. A ma használatos technikák ennél jóval tovább tartanak – az eltérésnek egy esetleges világjárvány kitörésekor, és az első fertőzöttek diagnosztizálásakor óriási jelentősége lehet a kór terjedésének fékezésében. 

Címkék: Hetilap: K+F