Szuperterjesztők

Hasznos lenne összegezni a nemrég lezajlott SARS járvány tanulságait, tekintettel a halálos influenzavírus megjelenésének veszélyére – javasolják amerikai kutatók, akik új szemléletet vezetnének be a hatékony megelőzés érdekében. Szerintük érdemes azonosítani az általuk „szuperterjesztőnek” nevezett személyeket, akik nagy valószínűséggel számos társukat fertőzik majd meg. Ezt a fogalmat sokáig jórészt a szexuális úton átadódó betegségek, valamint [...]

Hasznos lenne összegezni a nemrég lezajlott SARS járvány tanulságait, tekintettel a halálos influenzavírus megjelenésének veszélyére – javasolják amerikai kutatók, akik új szemléletet vezetnének be a hatékony megelőzés érdekében. Szerintük érdemes azonosítani az általuk „szuperterjesztőnek” nevezett személyeket, akik nagy valószínűséggel számos társukat fertőzik majd meg.


Ezt a fogalmat sokáig jórészt a szexuális úton átadódó betegségek, valamint egyes parazita fertőzések kapcsán használták az orvosok. Ilyenkor lehet ugyanis leginkább megfigyelni, hogy csekély számú fertőzött jóval több személynek közvetíti a kórokozót. A szakértők fel is állították az üzleti életből ismert Pareto-szabály (a haszon 80 százaléka az ügyfelek 20 százalékától származik) járványtani analógiáját, miszerint az új fertőzöttek 80 százaléka a korábban fertőzöttek 20 százalékától kapja el a nyavalyát.

A Univeristy of California kutatói most nyolc betegség, köztük a SARS, az ebola és a himlő esetében vizsgálták a „szuperterjesztők” jelentőségét. Kiderült, hogy míg a SARS nagyjából tartja a 80/20-as arányt – 2003-ban egyetlen hongkongi beteg 90 másiknak adta át vírusát -, az ebola esetében csupán a betegek 35 százaléka fertőződött meg a legfertőzőbb 20 százaléktól. Az eltérést a vírusok más terjedési módja és fertőzőképessége, valamint az általuk okozott betegségek különbsége magyarázza. A kitüntetett közvetítők szerepe azonban mindegyik járványnál jelentős, így alighanem ez a helyzet az influenza kapcsán is. A tudósok azt is kiderítették, mi áll a jelenség hátterében: egyesek mindig több betegségben szenvednek egyszerre, ami megsokszorozza az átvitel esélyeit. A másodlagos fertőzésektől krákogó, köhögő, tüsszögő, könnyező, váladékozó, hasmenéses betegek értelemszerűen több vírust bocsátanak ki. A kutatók így azt tanácsolják: az óhatatlan karantén intézkedésekkel párhuzamosan figyelni kell a „szuperterjesztőkre”, akiknek kiszűrésével jócskán lelassítható a járvány terjedése.

Címkék: Hetilap: K+F