Igényesség és finesz

Heimannék nemegyszer megfordultak már e hasábokon egyre szebb boraikkal. Heimannék, mert kezdetben legidősb Heimann, mostanában a feleség, Ági asszony vitt-visz lényeges szerepet a húszhektáros szekszárdi borászatban Heimann Zoltán mellett. Aki nemcsak mint igényes borkészítő tűnik ki, hanem mint a honi borügyek integrátori hajlamú, javítani próbáló alakja is. A tájnak, a dűlő talajának és mikroklímájának, a [...]

Heimannék nemegyszer megfordultak már e hasábokon egyre szebb boraikkal. Heimannék, mert kezdetben legidősb Heimann, mostanában a feleség, Ági asszony vitt-visz lényeges szerepet a húszhektáros szekszárdi borászatban Heimann Zoltán mellett. Aki nemcsak mint igényes borkészítő tűnik ki, hanem mint a honi borügyek integrátori hajlamú, javítani próbáló alakja is.



A tájnak, a dűlő talajának és mikroklímájának, a szőlő művelésének, a tradíciónak és a gazda kultúrájának, magyarul a terroirnak a lényegét Heimannék leginkább küvék, azaz kevert-házasított borok formájában igyekeznek kifejezni. Emellett kísérletezésbe fogtak a kadarkával is, ezzel a hungarikumként kezelt, balkáni eredetű kékszőlővel. A kadarka Szekszárdon érzelmi kérdés, nem szabad sértegetni vagy kételyeket megfogalmazni vele szemben. Hogy milyen is a kadarkából képzett bor, annak keresése-újradefiniálása most folyik, ahogy mondjuk a bikavéré. Az biztos, hogy a kadarka könnyed struktúrájú bort ad, melyet joggal hasonlítanak a pinot noirhoz. A karcsú szerkezetre aztán sokféle kadarka építhető, a mélyebb színű fűszerestől a pirosabb-paprikásabb változatokig.

A Heimannék virgin vintage kadarkáját kicsit modernistának nevezhetnénk finom, igen halk hátteret adó barrikja okán. (Van, aki szerint a barrik, azaz az égetett újhordó faíze és a kadarka nem fér össze: összefér. Itt egy tízhektós ászokban érett a cucc 20 százaléka, ami a gyümölcsösséget adta, harmadéves és kétéves barrikban 40-40 százalék, ezek adták a fűszerességet és az ízmélységet). Színe feltűnően szép, igazi, csillogó rubinszín. Illata intenzíven fűszeres-parfümös. Fanyar savak, kerek és lágy faktúra, egyszerű szerkezet. Veszedelmes huzatja van, mivel fineszes, könnyed, mégis intenzív és harmonikus. Címkéje és ónkapszulája a kézműves megoldások iránti vonzalmat sejtet, és igényességet, ahogy az Ivánvölgyi hegytetőn lévő présház megjelenése és mindenekfelett a borok színvonala is.


Heimann Kadarka 2004 • Alc. 12,5%; sav 6 g/l; exktrakt 26,5 g/l • Remek beszélgetőbor, lágy illatos sajtok (St Nectaire, Tourré Rustique), parenyica és magyaros étkek (lecsó, pörköltek, halpaprikás, halászlé) jó kísérője lehet • 2250 forint

Címkék: Hetilap: Borpult