Hogyan költsük el hússzor ugyanazt a pénzt?

A költségvetés kedden elkezdődött általános vitájában a koalíció egyelőre csak a kormány korábbi intézkedéseit magasztalja. Eközben a Fidesz heves pénzköltésbe kezdene – hússzor is elköltve ugyanazt a pénzt.

Kedden lezajlott a parlamentben a 2006. évi költségvetési törvény részletes vitája, melyben a képviselők immár élőszóban is megvédelmezhették a tervezethez benyújtott módosító javaslataikat. A szocialistáknak és szabad demokratáknak saját kormánytámogatott indítványok hiányában elsősorban a kormány aktuális teljesítményét és a büdzséjavaslatban szereplő megszorításokat kellett védelmezniük.


Emellett előálltak egy 30 milliárd forintos módosító csomaggal is, mellyel részben az idei szintre állították vissza az eredeti javaslatban alaposan megkurtított önkormányzati és egyéb intézményfenntartási normatívákat. Az önkormányzatok helyzetét könnyítendő néhány, a feladatellátásokkal kapcsolatos törvényi határidő is módosulhat, de más drasztikus változtatásokra a kapcsolódó módosító indítványoknál már nem lehet számítani. A kormány támogatására is számot tartó néhány tucat módosítás mellett a korábbi évekhez képest az őt támogató frakciók partizánakcióira is kisebb az esély, a szocialisták például csak egy-két, általában az egészségügyhöz kapcsolódó javaslatukat vinnék át akár a kormány ellenében is.


Ugyanazt többféleképpen


Lényegesen nagyobb aktivitást mutatott a több mint 800 módosító indítvány döntő többségét benyújtó ellenzék, melynek javaslatai ugyanakkor korántsem mentesek az inkonzisztenciától. Ugyanúgy elő van terjesztve a Fidesztől egy javaslat az Útpénztár jelentős bővítésére, mint közel 18 milliárdos csökkentésére. Szijjártó Péter pedig egymaga osztana el két helyre egy egymilliárd forintos kurtítást a külképviseleti igazgatás büdzséjéből, miközben az Európa Tervtől majdhogynem többet vonna el, mint amennyit a kormány eleve szánt volna rá. Ami még fennmaradna, azt pedig Halász János adná 666-os sorszámú javaslatával a Hajdú-Bihar Megyei Rendőrfőkapitányságnak.

A Fidesz büntetőlistája I. – Kommunikációs feladatok

A fideszes képviselők módosító javaslatai előszeretettel célozzák meg a különböző kormányzati szervek kommunikációra fordítható kereteit. A külügyi kommunikáció büdzséjét például kevesebb mint 40 százalékára venné le Tirts Tamás és más honatyák azért, hogy Káposztásmegyeren új vasúti megálló létesülhessen 200 millió forintból. Sajnos ez a javaslat valamelyest üti többtucatnyi fideszes képviselő egyéb előterjesztéseit, akik ugyanazt a 120, 150, 160 milliós összeget vonnák el a külügytől összesen húsz (!) alkalommal (pedig már kétszer sem tudnák, mivel az egész keret csak 260 milliós). Selmeczi Gabriella és társai az állampapírok értékesítését támogató 800 milliós marketingkeretet nézték ki maguknak, hogy növelhessék az Egészségbiztosítási Alap ellátásainak finanszírozását.


A Fidesz büntetőlistája II. – Igazgatási költségek, államigazgatási fejlesztések

Már említett javaslatában Tirts és társai a MÁV-megálló létrehozásához szükséges fennmaradó összeget az oktatási tárca informatikai előirányzatának 10 százalékosra, azaz 4 millió forintosra történő lecsökkentésével vélte kivitelezhetőnek. A budai várfal szintén 200 milliósra taksált rekonstrukciójára az informatikai minisztérium igazgatásából csípnének le 10 százaléknyit a Fidesz Budapest-politikusai. Egymilliárdos kerékpárút-fejlesztésre is pénzt kérnek a fővárosi fideszesek, melyből 50 kilométerrel lehetne szerintük bővíteni a hálózatot. Az egyik forrás itt a Pénzügyminisztérium igazgatása lenne, ahonnan közel 10 százaléknyit, mintegy 360 millió forintot vonnának el. A sor szinte a végtelenségig lenne folytatható, szinte minden tárca, de még az Egészségbiztosítási Alap igazgatási költségeit is áramvonalasítanák az ellenzéki képviselők. Az ügy pikantériája az, hogy egy helyről többször is elvennék ugyanazt az összeget. Így a Környezetvédelmi Minisztériumnál megspórolhatónak vélt 600 millió forint egyszerre szolgálná a vámospércsi út korszerűsítését, a debreceni Nyugati kiskörút felújítását és egy M3-as lehajtó megépítését. A Nemzeti Audiovizuális Archívum ezek mellett valamiért külön is nagyon bánthatja az ellenzéki képviselők szemét: számos javaslat irányul a 4,8 milliárdos beruházási költség lenullázására.

Célkeresztben: Magyar Bálint

A fideszes módosító indítványok egyik kedvenc célpontja a Magyar Bálint vezette oktatási tárca költségvetése. Mint azt Arató Gergely, a minisztérium szocialista politikai államtitkára a hétfői vitában megfogalmazta: 60 módosító javaslattal összesen 21 milliárd forinttal csökkentenék a fideszes módosítók az oktatási feladatokra szánt keretet. Ezek közül is külön figyelmet kaptak Magyar Bálint kedvenc projektjei: lenulláznák például az amúgy az Alkotmánybíróság által is vitatott új szervezetek, a felsőoktatási intézmények irányító testületeinek működtetésére elkülönített 640 millió forintot. Nem egyszer, de hússzor.

Címkék: üzlet