Fekete és fehér ribizli

Francia borászok vezetik (a Skalli-csoport) az1982-es alapítású, a Napa Valley északkeleti részén fekvő St. Supéry borászatot. A paradicsomi völgy az újvilági bornagyhatalom Kaliforniában található, ma már a borvilág egyik centruma. A 190 hektáros high tech St. Supéry termékpiramisának könnyebben érthető és itthon is megvehető két tételét állítjuk ezúttal a borpultra. Van egy ilyen jellegzetesen mucsai [...]

Francia borászok vezetik (a Skalli-csoport) az1982-es alapítású, a Napa Valley északkeleti részén fekvő St. Supéry borászatot. A paradicsomi völgy az újvilági bornagyhatalom Kaliforniában található, ma már a borvilág egyik centruma. A 190 hektáros high tech St. Supéry termékpiramisának könnyebben érthető és itthon is megvehető két tételét állítjuk ezúttal a borpultra. Van egy ilyen jellegzetesen mucsai berregés a külföldi borokkal szemben, mi úgy véljük, a magyar fogyasztók és borászok érdekeit a nagyvilágra nyitottság jobban szolgálja, mint a provincializmus.


A 2001-es St. Supéry Cabernet Sauvignonnak feketébe hajló gránátvörös a színe, mint az artériás véré, elegáns illatában magas szesz párállik. Gyümölcsös ízek jönnek, ez egy cassis szörp meggyízekkel, széles, didaktikus feketeribizli-sávval, a fajta és hordó pozitív interferenciájával. Kiegyensúlyozott, nem túl komplex struktúra, közepesen intenzív jelleg, fiatalos tanninok. Minden körzővel-vonalzóval a szájízekhez, az elvárásokhoz igazítva. Végső fokon nem nehézkes karakterű, noha telt és koncentrált, nagyon finom, kulturált, hétköznapi bor ez, mondjuk egy médium bifsztekekhez.

A Sauvignon Blanc 2004 világos zöldessárga színű, illatát nem a nálunk megszokott füves-bodzás-fajélesztős illatok-aromák jellemzik. Magas alkoholja-savja-extraktja könnyed, kicentizett egyensúlyban. Üde, nagyon gyümölcsös (fehér ribizlis), a megszokott sb-nél teltebb, lágy tapintású testet fanyar, de nem éles savak uralják felvillanó extrakt-édességgel. Egyszerű történet, saláták, zöld és fehér, mediterrán ügyek, csirkemejje, pisztráng, kecskesajtok mellé telitalálat.

Címkék: Hetilap: Borpult