Animált csomagolás

Túl azon, hogy fontos információkat tartalmaznak, az élelmiszerek, gyógyszerek dobozaira ragasztott színes címék vonzóvá is teszik az árut. A német Siemens fejlesztői azonban nem elégednek meg a statikus nyomtatványokkal: olyan címkéken dolgoznak, amelyek mozgókép megjelenítésére is képesek. Ezek a vékony és hajlékony színes kijelzők terveik szerint animált használati utasítást, többoldalas termékleírást, vagy reklámokat is közvetíthetnek. [...]

Túl azon, hogy fontos információkat tartalmaznak, az élelmiszerek, gyógyszerek dobozaira ragasztott színes címék vonzóvá is teszik az árut. A német Siemens fejlesztői azonban nem elégednek meg a statikus nyomtatványokkal: olyan címkéken dolgoznak, amelyek mozgókép megjelenítésére is képesek. Ezek a vékony és hajlékony színes kijelzők terveik szerint animált használati utasítást, többoldalas termékleírást, vagy reklámokat is közvetíthetnek. Az új címke prototípusát a frankfurti Plastics Electronics szakmai vásáron mutatták be.


A Siemens flexibilis lapképernyőinek működése az úgynevezett elektrokromatikus anyagok használatán alapul. Ezeket nyomtatással, vezető és félvezető műanyagok felhasználásával alakítják ki. Az elektrokromatikus anyag molekuláiban az elektromos feszültség változásának hatására töltések mozdulnak el, így az anyag más színeket nyel el, mint nyugalmi állapotban. Magát a képet egy bonyolult elektronikai rendszer hozza létre, amelyben egy csippel kapcsolatban álló elektródahálózat szabályozza az egyes képpontok színeit. A képernyő legkülső rétege egy vékony védőfóila, amely egyben a címke átlátszó ablaka is.

A rendszert ugyancsak nyomtatható, a milliméternél is vékonyabb elemek látják el árammal. Ezek több hónapra elég energiát raktároznak, az ennél is hosszabb tárolási igény esetén pedig a tervek szerint elektromágneses úton töltenék fel a lapos akkukat, nyomtatott antennák közvetítésével. Az állítólag az LCD-knél jóval olcsóbb megoldás két éven belül a piacra kerülhet.

Címkék: Hetilap: K+F