Palackokba zárt jövő

Bierer János többmilliárdos forgalmú csomagolóipari társasággá fejlesztette egy zselici kis falu mezőgazdasági termelőszövetkezetének húsz éve létrehozott melléküzemágát.






Bő három évtizeddel ezelőtt földműveléssel foglalkozó szülei nem engedték el Bierer Jánost a gödöllői egyetemre, mert nem akarták, hogy olyan távolra kerüljön tőlük és Somogy megyei szülőfalujától. Fiuk mégis messzire jutott: a Szenna Pack Kft. tulajdonos-ügyvezetőjeként áprilisban Brazíliában vehette át a szakmai világszövetség, a World Packaging Organization Worldstar díját a németországi Wellával közösen kifejlesztett aeroszolos palackcsaládért. A rangos nemzetközi elismeréstől azt várja, hogy újabb üzleteket hoz majd cégének, amelynek jelenleg legfőbb partnere a Wella és több németországi bértöltő, de értékesít Franciaországban, Nagy-Britanniában és Lengyelországban is.

Bierer János Szennán lévő vállalkozását immár a tíz legnagyobb európai aeroszolos palackgyártó társaság egyikeként tartanak nyilván. A cégvezető lokálpatrióta. A közeli Kaposvárott járt gimnáziumba, majd ott végezte el a mezőgazdasági főiskolát, és munkahelyei is Somogyországban voltak. Mezőgazdasági ágazatszervező diplomával a zsebében Kaposmérőn helyezkedett el, pénzügyi területen. Évekig főkönyvelő-helyettes volt, s miután egy nyugdíjazást követően nem ő lett a főkönyvelő (hanem a jelenlegi könyvvizsgálója), úgy döntött, hogy vált. Elment az egyik, gyümölcsfeldolgozással foglalkozó állami gazdasághoz. Három hónap elteltével azt javasolta, kezdjenek üdítőital-gyártásba. „A vezetők tisztességgel akartak nyugdíjba vonulni, s már semmi új dologba nem kívántak belevágni. Ezért az első adandó alkalommal eljöttem onnan, így kerültem a szennai Zselici Táj Mezőgazdasági Termelőszövetkezethez” – idézi fel a múltat Bierer János.











BIERER JÁNOS
51 éves, eredeti szakmája mezőgazdasági ágazatszervező; másoddiplomáját a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szerezte. 1976-tól 1989-ig két termelőszövetkezetnél, illetve egy állami gazdaságnál volt alkalmazásban. 1989 óta a Szenna Pack Kft. ügyvezetője, 1996 óta tulajdonosa is.
Felesége magyar-német-orosz szakos középiskola tanár, de ha kell, orosz nyelvű levelezőként segít a vállalkozásnak. 25 esztendős fiuk jogász, 20 éves lányuk a Külkereskedelmi Főiskolára jár.
Szívesen indul vadászni, esetleg harley-davidsonos barátaival motorozik, akik 50. születésnapjára azzal lepték meg, hogy felújíttatták első, Danuvia motorját.

A főkönyvelőként alkalmazott szakember kihívásnak tekintette, hogy az országban akkor működő, mintegy 1200 tsz között az utolsó 50-be sorolt szennait kihúzza a bajból. Az elnök engedte, hogy megvalósítsa elképzeléseit, így egy év múltán nyereségesek is lettek, 1988-ra pedig az első 100 közé kerültek, s a megye második legjobb tsz-eként tartották nyilván az övékét. Bierer János a növénytermesztéssel, állattartással foglalkozó tsz-ben a munkába állását követő hónapban már megszervezett egy biztosíték-összeszerelő üzemet. Az ipari tevékenységen rugalmasan változtattak, ha valami nem ment, abbahagyták, s másba kezdtek.

TUBUS ÉS PALACK. Szennának egy kis kelet-németországi falu volt a „testvérvárosa”, s a közeli Lipcse ipari vásárán 1985-ben Bierer János palack-, illetve tubusgyártó gépsorokra figyelt fel. Kiderült, hogy itthon csak a Mátravidéki Fémművek foglalkozott ilyesmivel, miközben alumínium aeroszolos palackokra óriási igény volt. A korabeli kozmetikai ipar fellegvára, a Caola ugyanis nagy volumenben vásárolt fel ilyeneket, sőt importra is szorult. Exportbővítő zöldmezős beruházásként a szövetkezet gesztorságával, számos tulajdonos – többek között bankok, továbbá az alapanyagok beszállítói és importőre, valamint a készáru vevője – részvételével 1986 szeptemberében megalakult az Aerosol Gt. Bierer akkor már közgazdasági-ipari elnökhelyettesként dolgozott a tsz-nél, s ő irányította az új csomagolóanyag-gyártó üzemet is. E társaságot 1989-ben a tulajdonosok átalakították, s megszületett a Szenna Pack Kft. Az „alapító atya” pedig kilépett a tsz-től, és azóta kizárólag a csomagolóeszköz-gyártó társaságban tevékenykedik, amelynek első, s azóta is egyetlen ügyvezetője.

Három évvel később a tulajdonosok összekülönböztek. A vállalkozás ennek következtében óriási, 50 százalékos árbevétel-arányos veszteséget produkált. „Nem tudtam volna elviselni, hogy az ötletem meghaljon. Ezért 1993-ban az üzem vezetőivel és dolgozóival megalakítottam egy kft.-t, s elkezdtem kivásárolni a külső üzletrészeket, majd vezetői kivásárlás zárta le a folyamatot” – idézi fel a nehéz időket Bierer János. A folyamat végén 1996-ra az ő és családja tulajdonába került a csomagolóipari vállalat. Abban az évben került sor az első nagyobb volumenű fejlesztésre: a meglévő kettő mellé még két használt gépsort szereztek be hitelből.

Az ügyvezető-cégtulajdonosnak újabban azért fő a feje, mert a most 200 embert foglalkoztató cégnél akadozik az utánpótlás. „Nálunk négy műszak van, 12 óra munkát 36 óra pihenés követ. A dolgozók borítékjába a Somogy megyei átlag közel duplája kerül. A fiatalok valószínűleg azt nézik, hogy ne kelljen szombat-vasárnap vagy éppen éjszaka dolgozniuk, és kényelmesebb munkahelyet választanak még akkor is, ha kevesebbet keresnek, vagy olyan helyre mennek, ahol zsebbe egy kicsivel többet fizetnek nekik” – avat be gondjai egyikébe Bierer János.





Felesége már régóta nem szeret vele bevásárolni, mert szinte azonnal „leragad” az aeroszolos palackos polcoknál. Azt figyeli, egyes jelekből meg tudja-e állapítani, hogy melyik cég terméke egy-egy palack, milyen újdonságok vannak a piacon. Az sem családbarát vonása, hogy ha az üzemben valamelyik gépsor a nap bármely időszakában négy óránál hosszabb időre leáll, azonnal értesíteni kell a cégtulajdonost. Barátai zokon is veszik, hogy még ritka nyaralásaik alatt sem kapcsolja ki a mobilját. Az idén nyáron Horvátország felé vették az irányt, de Bierer János feleségével együtt három nap múltán hazaindult, mert egy nagyobb problémáról értesítették az üzemből.

A falu és a Szenna Pack Kft. között hosszú távú együttműködési szerződés van érvényben, ennek keretében a cég támogatja a település összes rendezvényét, egyesületeit. „Évek óta minden esztendőben a község és még három falu 10 legszebb, legápoltabb külsejű portája 100-100 ezer forintot kap, és azt is neki köszönhetjük, hogy ebben a mindössze 730 lelkes községben sikerült megtartani az általános iskolát, amelynek felszereléséből alaposan kivette a részét. Sajnos a korábbiakhoz képest beszűkültek a lehetőségei, de nekünk még ezek a források is nagy segítséget nyújtanak” – mondja Handó János, Szenna polgármestere. A forint 2001 óta tartó erősödése ugyanis komoly erőpróba elé állította a céget, hiszen termékei 90 százaléka a külpiacon talál gazdára. A vállalkozás eredményessége romlott, ezért vezetői a belső tartalékok feltárásával alkalmazkodnak a helyzethez úgy, hogy visszafogják a kiadásokat, ezen belül a szponzorálásokat is.

RAKTÁR A JÖVŐNEK. Két évvel ezelőtt tető alá hoztak egy magasraktárat, amely most még csak 50-60 százalékos vagy az alatti kihasználtsággal működik. A létesítmény a jövőnek készült, csakúgy, mint az a beruházás, amelyről a növekedés- és fejlesztésközpontú koncepciójához magát szigorúan tartó cégtulajdonos a közelmúltban döntött. Nem volt könnyű helyzetben, hiszen 2 milliárd forint értékű új gépsor megvételéről van szó.

A gépsor üzembe állításától Bierer azt várja, hogy a cég idei 2,5 milliárdos forgalma a következő évben a duplájára nő. Egy ilyen berendezés élettartama közel 25 esztendő. Az 50-es évei elején járó vállalkozó azonban még 70-en túl is dolgozni szeretne a vállalkozásában, ahogyan ezt nyugati partnereitől is látja.