Orosz vásárló

Csökkenő áron folyamatosan növeli részesedését a Borsod­Chem (BC) Rt.-ben Megdet Rahimkulov. Érdemes lehet követni.

Kétezer forint közelébe eső árfolyam, esetleges sajátrészvény-visszavásárlások, induló üzemek, új nagytulajdonos – ezek mind a BC-vel kapcsolatos hírek. Az egy éve a tőzsdére 1850 forinton visszalépő vegyipari társaság érdekes hónapok elé néz. Az iparági környezet nem egységesen pozitív, a harmadik negyedéves eredmény várhatóan nem lesz elsöprő, az elemzők pedig megosztottak.

Megdet Rahimkulov, az ÁÉB Bank tulajdonosa ugyanakkor eltökélt, s elérkeztnek látta az időt a vásárlásárokra. Az orosz üzletember érdekeltségein keresztül a héten 12 százalék fölé növelte tulajdonrészét a borsodi cégben. E bevásárlás nem meglepő, hiszen Rahimkulov nemrég közölte, hogy 5 százalékos részesedését 15 százalékra kívánja feltornászni. A sikeres üzletember nem arról híres, hogy megelégszik az alacsony megtérüléssel, saját elmondása szerint sem boldog 50 százalék alatti hozammal.

Az 50 százalékos megtérülést azonban még 2,0-2,1 ezer forintról sem egyszerű elérni. Bár vannak 3 ezer forint körüli elemzői célárfolyamok is, ezek most elérhetetlen távlatnak tűnnek. A társaság menedzsmentje bízik abban, hogy a belépő új kapacitásokkal párhuzamosan 2006-ban a vegyipari ciklus a csúcsára emelkedik, ugyanakkor nem lehet nem észrevenni, hogy több termékvonal viszonylag alacsony, esetleg átlagos fedezetekkel működik. Ezért nem véletlen, hogy az elemzői célárfolyamok magja inkább 2,5 ezer forint körül mozog. Mindenesetre leheletnyivel 2000 forint fölött a BC-papír nem tűnik rossz vételnek, erről a szintről egy átlagos fundamentális pálya is feljebb cipelheti az árfolyamot. Ha jelentős intézményi eladások nem lesznek a piacon, a 2 ezer forintos szinten támaszként szolgálhatnak az árfolyamnak Rahimkulov esetleges további vételei, s a november végére napirendre kerülő sajátrészvény-vásárlások.

A legfontosabb kérdés azonban az, hogy Megdet Rahimkulov tulajdonszerzése mit tartogat a többi részvényes számára. Nehéz elfelejteni 2001-et, amikor az orosz tőke befolyása alá kívánta vonni a magyar vegyipart. Most nagy valószínűséggel nem erről van szó. Rahimkulov nem több, mint egy orosz származású, Magyarországon élő, meglehetősen vagyonos portfólió befektető, aki nem aprózza el a befektetéseit, és számára kedves célpontokat keres. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy megjelenése stabilabb részvényesi szerkezetet, vagy könnyebb felvásárolhatóságot hoz-e a társaság életébe.