Járáskód

Előszeretettel lopják a mobiltelefonokat, ami több szempont miatt is kellemetlen. Míg azonban a tulajdonosok általában a készülékben lévő adatokat siratják, a tolvajokat inkább a készülék érdekli. Így hiába a PIN-kód, a telefon maga – új kártyával, vagy rutin jellegű szoftverfrissítéssel – minden további nélkül használható. A Nokia új fejlesztése viszont most a készüléket védi: ha [...]

Előszeretettel lopják a mobiltelefonokat, ami több szempont miatt is kellemetlen. Míg azonban a tulajdonosok általában a készülékben lévő adatokat siratják, a tolvajokat inkább a készülék érdekli. Így hiába a PIN-kód, a telefon maga – új kártyával, vagy rutin jellegű szoftverfrissítéssel – minden további nélkül használható. A Nokia új fejlesztése viszont most a készüléket védi: ha azt nem a gazdája használja, egyszerűen nem működik. A finn mérnökök szerint az új szoftvert idővel minden új telefonba beépítik, így azokat nem éri majd meg ellopni.


Lépésvizsgálat. Egyéni mintázatok.

A biztonsági megoldás az egyénre jellemző járás ritmusának mintázatán alapul. Ezt a telefon beépített szenzorai az első használat után rögzítik, majd rendszeresen ellenőrzik. Ha a mozgás megváltozik, a készülék automatikusan kikapcsol. A finn mérnökök a járás jellegzetességeinek analízise alapján írták meg szoftverüket. Mint az már korábban kiderült, az emberi járás egyénre jellemző, amelyet képfeldolgozással is, de gyorsulásszenzorokkal is azonosítani lehet. Mivel az azonosítására alkalmas szenzorok mérete mindössze 3×2 milliméter, bőven van hely számukra még egy igen aprócska telefonban is. Az új biometrikus módszer hatékonysága ugyan állítólag elmarad az ujjnyomok, vagy a szivárványhártya ellenőrzésétől, de még így is megbízható: a tesztek során 98 százalékos pontossággal leplezte le az idegeneket – igaz, az esetek 4 százalékában tévesen riasztott. Így a kutatók azt javasolják: ha lépésazonosítóval felszerelt telefonok tulajdonosai görbe éjszakára készülnek, kapcsolják ki a biometrikus funkciót.

Címkék: Hetilap: K+F