Robotsebész

Sebész munkában. Távirányítással. Sajnálatosan előkelő helyen áll a fejlett országokban a halálokok listáján a prosztatarák: a keringési betegségek jelentőségének némi csökkenése következtében az egyre magasabb életkort elérő férfiak újabban elsősorban ennek következtében halnak meg. A prosztatarák műtéti kezelése, a dülmirigy eltávolítása ezért egyre gyakoribb sebészeti beavatkozás, emiatt fejlesztettek a University of Pennsylvania mérnökei a műtét [...]







Sebész munkában. Távirányítással.

Sajnálatosan előkelő helyen áll a fejlett országokban a halálokok listáján a prosztatarák: a keringési betegségek jelentőségének némi csökkenése következtében az egyre magasabb életkort elérő férfiak újabban elsősorban ennek következtében halnak meg. A prosztatarák műtéti kezelése, a dülmirigy eltávolítása ezért egyre gyakoribb sebészeti beavatkozás, emiatt fejlesztettek a University of Pennsylvania mérnökei a műtét elvégzésére alkalmas sebészrobotot. Az időben felismert prosztatarák a dülmirigy eltávolításával csaknem tökéletesen gyógyítható, ám e beavatkozás következtében, főleg ha azt a hagyományos módon, nagy feltárással végzik, az idegek gyakori elvágása miatt merevedési zavarok és vizelet-visszatartási problémák alakulnak ki. Az úgynevezett laparoszkópos technikával ezek a kellemetlen mellékhatások viszont kiküszöbölhetők: ilyenkor a sebész a bőrön ejtett apró lyukakon bevitt eszközökkel, és egy szintén az egyik nyíláson bejuttatott apró kamera segítségével dolgozik, és a videorendszer lehetővé teszi, hogy a fontos idegeket ne vágja el. (Ilyen beavatkozást már Magyarországon is végeztek, igaz, csak néhányat.)

Az amerikai kutatók újítása, hogy a laparoszkópos műtétet a sebész fizikai jelenléte nélkül is el lehet végezni. Az orvos ilyenkor a beavatkozást nem a betegen végzi, hanem egy távolabbi konzolról operál. Ez megjeleníti a páciensben elhelyezett kamerák képét, és kiemeli a mirigyet körülvevő kötőszövetbe ágyazott idegszálak szövevényét. A robotszike ráadásul egészen finom mozgások kivitelezésére is képes, így az orvos kezének esetleges remegéseit a robot csillapítja, és kíméletes mozdulatokká alakítja. A fejlesztők szerint a sebészrobotok idővel az interneten át is irányíthatók lesznek, így a távoli központokban ülő sebészek bármely kórházban kiszolgálhatják a betegeket.

Címkék: Hetilap: K+F