Illesztőprogram

A Google és a Sun együttműködése gyengítheti a Microsoft uralmát a PC-világban.

Ilyen esélyről álmodozott a Microsoft imegannyi riválisa: a szoftveróriás jelenlegi fő – és talán eddigi legveszélyesebb – ellenfele, a Google október elején szövetségre lépett korábbi ádáz vetélytársával, a Sun Microsystemsszel. Igaz, a nagy várakozások ellenére a felek csak szerény megállapodást kötöttek a szoftveres együttműködésről, amelynek keretében a Sun a Google bizonyos technológiáit fogja kínálni ügyfeleinek.


McNealy és Schmidt. Kölcsönös segítség.

HÁRMAS FENYEGETÉS. Ám ha a partnerség egyelőre korlátozott is, a benne rejlő lehetőségek óriásiak. A bejelentéskor Eric E. Schmidt, a Google, és Scott G. McNealy, a Sun vezérigazgatója egyaránt azt hangoztatta, hogy a két cég kölcsönösen segíteni fogja egymást olyan technológiák terjesztésében, mint a Google keresőprogramja, a Sun asztali gépekhez való Java szoftvere, valamint az OpenOffice.org nevű nyílt forráskódú irodai alkalmazáscsomag. Vagyis a még homályos ígéret az, hogy szorosabban összekapcsolják a Microsoftot leginkább fenyegető három dolgot: a Google-keresőt, a Javát és egy nyílt forráskódú szoftvert. Ha a valóság megközelíti a beharangozottakat, akkor az koncentrált támadást jelenthet annak érdekében, hogy megtörjék a Microsoftnak az asztali gépek terén élvezett dominanciáját. Néhány elemző arra számít, hogy a Google egy internet alapú szoftverrel konkurenciát fog támasztani a Microsoft legerősebb termékeinek, köztük magának az Office-nak is. „A Google átalakulóban van, keresőcégből széles alapokon nyugvó szolgáltatóvá válik” – mondja Dwight B. Davis a Summit Strategies szoftveripari elemzője. A Sunnal való együttműködés elmélyítése pedig gyorsíthatja ezt a változást.

A részletek egyelőre nem ismeretesek, és az is megtörténhet, hogy a partnerség fémjelezte nekigyürkőzésből végül semmi nagyszabású nem sül ki. Mindazonáltal az egyik lehetséges forgatókönyv úgy néz ki, hogy a Google segít reklámozni és forgalmazni az OpenOffice-t, és szorosan integrálja azt saját keresőmenüjével. E program – a Sun Microsystems által az egyezség értelmében értékesítendő technológia – egy apró alkalmazás, amelyet letöltve a felhasználók anélkül kereshetnek az interneten, hogy először el kellene menniük a Google honlapjára. Egyes elemzők szerint a Google egy internet alapú programozási világ alapjának szánhatja e programot, lehetőséget teremtve a felhasználóknak a drága szoftverek mellőzésére.

SZOFTVER AZ INTERNETRŐL. Ha valódi kihívást akarnak intézni a Microsofthoz, a Google-nak és szövetségeseinek sokkal többet kell nyújtaniuk, mint pusztán az Office alternatíváját. Ahogyan fo-
lyamatosan nő az online hozzáférhető, vagyis nem a Windowszal futó gépekre telepített alkalmazások száma, úgy válik egyre kikezdhetőbbé a Microsoft pozíciója a számítógépes univerzumban. A Google és partnerei azokat a felhasználókat célozhatják meg, akik szoftverek megvásárlása és installálása helyett szívesebben bérelnek az interneten bárhol elérhető és bármilyen csatlakozott eszközön futtatható programokat. „Tömegcikké kell tenni azt, amiben a konkurencia jó. Márpedig az internet éppen azt teszi tömegcikké, amiben a Microsoft jó: a szoftvert” – fejtegeti Shahin Khan volt Sun-igazgató, jelenleg az Azul Systems startup cég marketingfőnöke.

Elképzelhető, hogy egy napon a Java-fejlesztők olyan programokat írnak, amelyek a Google-féle technológián futnak. Ez a lehetőség az, ami igazán fenyegető a Microsoft számára. Hiszen a Microsoft ereje jelenleg éppen egy hasonló ökoszisztémából fakad: sokmillió fejlesztő gyárt programokat a Windowsra, miáltal maga a Windows egyre nélkülözhetetlenebbé válik.

Gyengülhet tehát a Microsoft uralma a PC-univerzumban, amennyiben a Google és a Sun szövetsége nyomán nagy számban jelennek meg az interneten keresztül kínált alkalmazások. Bár az együttműködés még nélkülözi a konkrétumokat, ezt a reményt mindenképpen felcsillantja a Microsoft riválisai előtt.

Címkék: Hetilap: Cég+piac