Miért hasznos a szektorelemzés?

HASONLÓ TRENDEK. Az egyes szektorok elkülönült vizsgálata fontos része az elemzői munkának – ez a fundamentális elemzés egyik leghasználhatóbb része. Az elemzés során azonosítják az adott szektort meghatározó legfontosabb folyamatokat, s az iparág vállalataira általában jellemző jövőbeli várakozásokat. ÉLES KÜLÖNBSÉGEK. Természetesen, amint az a magyar gépipar példáján is látszik, egy szektor pozitív, vagy éppen negatív [...]

HASONLÓ TRENDEK. Az egyes szektorok elkülönült vizsgálata fontos része az elemzői munkának – ez a fundamentális elemzés egyik leghasználhatóbb része. Az elemzés során azonosítják az adott szektort meghatározó legfontosabb folyamatokat, s az iparág vállalataira általában jellemző jövőbeli várakozásokat.



ÉLES KÜLÖNBSÉGEK. Természetesen, amint az a magyar gépipar példáján is látszik, egy szektor pozitív, vagy éppen negatív keretei nem vetítenek egységes megítélést a hasonló tevékenységet folytató társaságokra. Egy adott szektoron belül megvannak a legjobb vételek és a legrosszabbak is. Egy iparág erőteljes differenciáltsága betudható annak, hogy minden társaság mást és máshogyan csinál. Az azonos üzleti profilú vállalatok mentén több alszektor képződik, amelyeket már pontosabban körül lehet írni általános jellemzőkkel.



ÖSSZEHASONLÍTÁS. A szektorelemzés legfontosabb része az, amely az iparág különböző társaságait hasonlítja össze. Itt – az általános ökölszabályokon túllépve – a jövőbeli kilátások és a relatív árazás alapján határozzák meg azokat a papírokat, amelyeket az elemző a végén vételre ajánl.