Eltérő képletek

A tőzsdei gépipari társaságok kilátási jelentősen különböznek.Növekedési sztori van kibontakozóban a Linamarnál, ezzel szemben a NABI részvényénél annak van a legnagyobb valószínűsége, hogy a kurzus trendszerűen tovább süllyed. A Rába esetében akár komoly fordulat is körvonalazódhat, amelynek esetleges beérése attraktív befektetési célponttá teheti a papírokat. A legfontosabb kockázati tényezők között az exportőrök szempontjából fontos dollár/forint [...]

A tőzsdei gépipari társaságok kilátási jelentősen különböznek.
Növekedési sztori van kibontakozóban a Linamarnál, ezzel szemben a NABI részvényénél annak van a legnagyobb valószínűsége, hogy a kurzus trendszerűen tovább süllyed. A Rába esetében akár komoly fordulat is körvonalazódhat, amelynek esetleges beérése attraktív befektetési célponttá teheti a papírokat. A legfontosabb kockázati tényezők között az exportőrök szempontjából fontos dollár/forint árfolyam, emellett az acél- és nyersanyagárak alakulása emelhető ki.

Jelenleg négyéves csúcson, emelkedő trendben mozog a Linamar-részvény árfolyama, miután több intézményi befektető felülsúlyozta portfóliójában e papírokat. A társaság nehéz helyzetből indult, 2004-ben egy korábban nagy várakozásokkal beharangozott, tetemes beruházást kívánó megrendelés leállása stratégiai változtatásokra késztette. A kihasználatlan kapacitásokat az iparági környezet mérsékelt javulásával párhuzamosan, a szerződéseket kedvezőbb pozícióból újratárgyalva sikeres, felfutóban lévő új projektekkel ellensúlyozta a vállalat. A második negyedévben a nettó nyereség közel hétéves csúcsra került, a korábban optimistának látszó éves tervek túlteljesítésének reményét sugallva.

A Rába-részvénnyel – az árfolyam hosszú csökkenő trendje után – immár több mint egy éve sávosan kereskednek, mivel a dollárerősödéshez köthető hirtelen vételeket több, hosszabb ideje papírban ücsörgő befektető kiszállásra tartja alkalmasnak. A társaság nehéz időszakot tudhat maga mögött, a tartósan veszteséges működés teljesen új alapokra helyezett stratégiát követelt meg a vállalat vezetőitől. A múlt év végére lezajlott a fedezetalapú portfóliótisztítás. Az acélárindex bevezetésével és bizonyos termékek listaárának módosításával átszabták a költségstruktúrát, a tavasszal meghirdetett irányvonalak a speciális beszállítói szerep elérését célozták meg. A kiválasztott szegmensekben felfuttatott sorozatgyártás révén szembetűnően emelkedtek az értékesítések az elmúlt negyedévekben, fokozatosan csökkent, de még mindig számottevő az üzemi veszteség.

Az egykoron hatalmas sztoriként eladott buszgyártó, a NABI részvényesei a hitelezőkkel történő tavaszi megállapodás után az átalakuló tulajdonosi szerkezet miatt már semmiképpen sem részesülhetnek komolyabb mértékben a vállalat esetleges későbbi talpra állásából. A többségi részesedéssel rendelkező, felszámolás alatt lévő Első Magyar Alap kezében lévő pakett kisebb tulajdonosokhoz kerülése egy újabb spekulatív részvény aktívabb kereskedését eredményezheti, az emelkedés tere viszont változatlanul limitált.