Megúszták

Kis korrekcióval átvészelték a piacok a rossz híreket.

Jókora hozamcsökkenés zajlott le az utóbbi időben az állampapírpiacon, annak ellenére, hogy sorra jöttek a hírek a magyar gazdaság egyensúlyi problémáiról. A hozamesés mögött a kedvező inflációs adatok – illetve várakozások -, az ehhez kapcsolódó jegybanki kamatcsökkentési sorozat, valamint a globális likviditásbőség járult hozzá. A hosszú hozamok szeptember elejére történelmi mélypontra süllyedtek, egy 10 éves kötvény már csak 5,5 százalékos hozamot kínált azoknak a befektetőknek, akik azt lejáratig megtartják. A széles bázisú hozamcsökkenés nem sajátos magyar esemény, ugyanúgy megfigyelhető volt a lengyel és részben a cseh piacon is; mindez az általános likviditásbőséget és a régió iránti fokozott érdeklődést fejezi ki.

A hozamcsökkenéssel párhuzamosan a felárak is szűkültek. Míg az év elején egy magyar 10 éves papír több mint 5 százalékpontos prémiumot kínált egy eurókötvény felett, addig szeptember közepén már csak 2,6 százalékpontosat. A különbség gyakorlatilag megfeleződött, s úgy tűnik, ennél lejjebb már nem igazán mehet.

E helyzetben érkeztek a múlt héten a költségvetéssel kapcsolatos rossz hírek. Az unió illetékesei egyértelművé tették, hogy az idei deficitszámítás során az autópálya-szakaszok eladásából származó befizetések nem számolhatók el hiánycsökkentő tényezőként, illetve problémás az Állami Autópálya-kezelő Rt. PPP-projektjeinek számbavétele is. Emiatt az idei költségvetési hiány jóval meghaladhatja a GDP 7 százalékát. Az Eurostat ezzel párhuzamosan végezte az utóbbi évek hiányainak felülvizsgálatát is, s ennek nyomán a tavalyi deficitet 6,5 százalékra emelték (nyugdíjkorrekció nélkül) az előzetes 5,4 százalékról.

Az állampapírpiacon mindezek hatására gyors 20-30 bázispontos hozamemelkedés történt, az eurókurzus 248 forint fölé szökött. A forint ugyanakkor hamar visszaerősödött, a hét elején 246 és 247 között folyt a kereskedés. A kötvénypiacon az emelkedő vételi érdeklődés megfelelő likviditással párosulva néhány bázispontos hozamcsökkenést hozott a múlt hét után, ugyanakkor fundamentális oldalról nagyobb valószínűsége van most a korrekció folytatódásának. A külföldi befektetők tulajdonában levő állampapír-állomány az utóbbi egy héten 20 milliárd forinttal emelkedett, ami azt mutatja, hogy a külföldiek egyelőre nem hagyják el a magyar piacot.

A kilátásokat tekintve fundamentális oldalról nem várható, hogy a hozamok érdemben tovább essenek. A korábban tervezett konvergencia-pálya hiteltelenné vált, a deficitcélok módosultak. Az euró 2010-es bevezetésére egyre kisebb az esély. A hétvégi lengyel választások után a zloty árfolyama változékonyabbá válhat, ami a forint árfolyamára is hathat.