Garantált befektetés aranyba, olajba

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által engedélyezett, szeptember 26. és október 21. között jegyezhető Budapest Aranytrió tőkegarantált befektetési alap sajátossága, hogy a befektetők a részvénypiac mellett az arany- vagy az olajár emelkedéséből is profitálhatnak.

A PSZÁF engedélyezte a Budapest Aranytrió Garantált Származtatott Zártvégű Befektetési Alap létrehozását, a befektetési jegyek szeptember 26-tól október 21-ig jegyezhetők.

A Napi Gazdaság ismertetője szerint az Aranytriónak három összetevője van: az olaj és az arany világpiaci ára, valamint a Dow Jones EuroStoxx 50 európai részvényindex. Ezek hozama alakítja majd az alap teljesítményét. A lap szerint ugyanis háromféle portfólióra kötnek opciókat: a részvény-olaj-arany az egyikben 50-30-20, a másikban 20-30-50 százalékos, a harmadikban pedig 33-33-33 százalékos súlyt kap majd.

A befektetők a három közül a legjobban teljesítő portfólió hozamából részesedhetnek, a részesedési hányad szerint. Erről egyelőre annyit tudni, hogy 50 és 100 százalék között lesz az értéke (a másutt is elterjedt gyakorlat szerint az alap indulása után, a megkötött opciók függvényében határozzák majd meg). A hároméves futamidejű alap hozamot nem garantál, de a tőke visszafizetését mindenképpen vállalja.

Címkék: pénzügy